spider4 Napisano Styczeń 30, 2021 Udostępnij Napisano Styczeń 30, 2021 (edytowany) Witajcie. Próbuję użyć zegara DS3231 i biblioteki RTCLib od Adafruit. Bardzo łatwo obsłużyć odczyt. Ale z ustawieniem mam problem. Jest co prawda polecenie: rtc.adjust(DateTime(2014, 1, 21, 3, 0, 0)); Jeśli ustawiam zegar podczas wgrywania programu, to ok. Ale nie mogę znaleźć polecenia do zmiany tylko jednego parametru, np. minut. Na razie zrobiłem to tak trochę dookoła: rok=now.year(); mies=now.month(); dzien=now.day(); godz=now.hour(); minut=now.minute(); sek=now.second(); rtc.adjust(DateTime(rok, mies, dzien, godz, minut, sek)); Dzięki temu przed ustawieniem zegara każdy parametr mogę sobie dowolnie edytować za pomocą przycisków albo enkodera. Wierzę jednak, że jest prostszy sposób. Proszę o podpowiedź. 😀 Edytowano Styczeń 30, 2021 przez spider4 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Styczeń 30, 2021 Udostępnij Styczeń 30, 2021 Zobacz bibliotekę RTC by Makuna. Korzystam z tej biblioteki, zero problemów i bardzo fajne WIKI - zobacz. Może z jej pomocą łatwiej obsłużysz DS3231? 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź