Skocz do zawartości

STM32 - pytanie od nie wtajemniczonego

PowerTGS440

Pomocna odpowiedź

Dostałem przypadkiem takie dwie zabawki (jak na zdjęciu) - nigdy się jeszcze nie bawiłem STM32. Głównie programuje w C++ na PC, czasami pobawię się Arduino Mega lub DUE - więc jeśli chodzi o znajomość języka to problemu w tym nie mam żadnego. Co potrzeba by to podłączyć w celu zaprogramowania chociażby na początek migającej diody. Póki co udało mi się po przestawieniu jakieś zworki otrzymać połączenie i odczytać informację w STM32CubeProgrammer o procesorze itp. ST-Link v2 ? potrzebny jest do programowania i jak to ma być niby podłączone, bo urządzenie widoczne jest jako dysk USB

IMG_20210202_145835.jpg

IMG_20210202_145845.jpg

Potrzebujesz programator. Chiński klon lub oryginał. Programator podpinasz pod górne złącze pomiędzy gniazdo USB a gniazdo karty pamięci.

Jako środowisko w którym będziesz pisał proponuje STM32CubeIDE.

Swoją drogą bardzo dobre płytki. 

Edytowano przez AdamSamborski
  • Lubię! 1

@PowerTGS440
Do programowania tej płytki (jako, że nie ma wbudowanego programatora) potrzebujesz np. ST-Link v2 (z klonami bywa różnie), ST-Link v3 (działa bardzo dobrze) lub Segger J-Link. Osobiście korzystam z tego drugiego na liście, chociaż myślę zakupić sobie Seggera, bo ST-Link nie wspiera mojego Raspberry Pi Pico.

Programator podpinasz pod złącze JTAG (między USB, a kartą SD).

Co do środowiska to również polecam STM32CubeIDE - wszystko jest w jednym miejscu. Ewentualnie możesz przejrzeć ARM Keil MDK, ale raczej optowałbym za tym pierwszym.

Ważne: w środowisku polecam ustawić debugowanie przy użyciu JTAG (zakładka SYS/DEBUG).
Dodatkowa notka: czasem nie masz złącza JTAG, a np. złącze SWD. Wtedy będziesz musiał się wpiąć jumperami 😉 Przykładem może być nieszczęsny Blue Pill.
Btw. nie wiem czy ST-Link v2 (klon) dasz radę podpiąć pod JTAG'a (nie używałem go w ten sposób), jak ktoś wie niech da znać 😉 

I zgadzam się z @AdamSamborski, to są całkiem niezłe płytki 😉 

Opcja - bootloader

Btw. sprawdź czy dasz radę wgrać soft poprzez USB (wiele płytek STM ma tę opcję), więc wtedy programator może okazać się zbędny. Używasz to tego wymienionego przez Ciebie STM32CubeProgrammer.

javaw_mIEdACRv2n.thumb.png.d7580e020a7f9014a0ef8eeb98184afd.png

Tylko pamiętaj, że twoja płytka musi być w trybie DFU. Tutaj polecam zapoznać się z tą notą. Musisz sprawdzić symbol MCU i zobaczyć, który ma pattern. Potem przestawić (zewrzeć z VCC lub GND) piny według patternu dla twojego MCU.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zamówiłem ST-Link v2. Po niedzieli potestuje jak odbiorę, oprogramowanie już sobie zainstalowałem i skonfigurowałem. Zobaczę jak to wygląda, temat mnie zainteresował i raczej wciągnie. Do tej pory na biurku leżało ESP32 lub Arduino DUE, ale nawet papier toaletowy wie, by żyć trzeba się rozwijać. Jeszcze raz dzięki za informacje.