Skocz do zawartości

Raspberry Pi 3B+ LED RGB WS2812B 5050

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć

Mam pytanie i chciałbym się upewnić, czy moje rozumowanie jest prawidłowe bo nie chciałbym spalić malinki. Chciałbym z RPi sterować pierścieniami LED z diodami WS2812B. Z tego co wyczytałem w sieci do sterowania potrzebny jest pin z 5V, a w malince jest 3,3V. Robię konwersję napięć z 3,3V na 5V za pomocą specjalnego modułu i dalej łączę do pierścieni LED. Czy schemat na obrazku poniżej jest prawidłowy i czy jest potrzeba podłączenia GND z maliny do modułu konwersji napięć?

Czy jest możliwość sterowania diodami bez konwersji napięć czy nie ma co ryzykować?

Pozdrawiam

comment_1612100194W3tohW239tQzFcvsZHGACi.jpg

8 minut temu, mateusz4122 napisał:

czy jest potrzeba podłączenia GND z maliny do modułu konwersji napięć

Przecież na tym co narysowałeś masz podłączone. Jak sobie wyobrażasz inne podłączenie? Któryś z trzech przewodów wisiałby w powietrzu (zasilacz, moduł, RPi).

9 minut temu, mateusz4122 napisał:

Czy jest możliwość sterowania diodami bez konwersji napięć czy nie ma co ryzykować?

Niby jest... jeśli masz oddzielne diody to pierwsza może robić za konwerter (i dalej świecić),ale z paskiem czy ringiem to nie wyjdzie. Bezpośrednie podłączenie czasami się udaje, ale to przypadek.

16 minut temu, mateusz4122 napisał:

czy jest potrzeba podłączenia GND z maliny do modułu konwersji napięć

3 minuty temu, ethanak napisał:

Przecież na tym co narysowałeś masz podłączone. Jak sobie wyobrażasz inne podłączenie? Któryś z trzech przewodów wisiałby w powietrzu (zasilacz, moduł, RPi).

Więc taki schemat podłączenia jest prawidłowy, o to mi chodziło by upewnić się.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...