Skocz do zawartości

Pomoc w oszacowaniu poboru prądu

_LM_

Pomocna odpowiedź

Cześć. Buduję sobie czujniczek zewnętrzny na esp 07 i BME280. System jest zasilany z dwóch baterii AA 1.5V działa elegancko, bez problemów udało się "zjechać" z poborem w stanie uśpienia do 15µA. Pytanie dotyczy poboru prądu w stanie aktywnym, a dokładniej który z zaprezentowanych na zdjęciu wyników powinienem uwzględnić w obliczeniach? Oczywiście chcę sobie wyliczyć jak długo wystarczy zestaw "paluszków" przy różnych czasach odczytu, w tej chwili mam co 10minut. 

32709.thumb.jpg.6a1bbff23f68fa8d309cfb6235f2a736.jpg

Mam prąd skuteczny 80.2mA oraz parametr VrmsP 85.7mA Czy może do wyliczeń wziąć parametr z 53.1mAs? 

27 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

W tym czasie Twój układ pobrał 52mAs

No właśnie chodziło mi o to czy lepiej wziąć te mAs do obliczeń czy wyliczoną wartość skuteczną prądu. Post napisałem nieco chaotycznie bo już zbierałem się do pracy. Kursory były ustawione na zboczu narastającym i opadającym prądu czyli liczony przez oscyloskop odcinek czasu to 700ms (100ms/div). Więc można policzyć 6*0.7 = 4.2s/min -> praca na minutę.  4.2*6 = 25,2s/h praca na godzinę. Przez resztę czasu układ pobiera ~15µA.

Czyli licząc z wartości skutecznej = 78.5mA jest pobierane w czasie 25.2s  Co daje 1(h)/25.2(s)*78.5mA = 0.3115mAh stan 15µA trwa przez 3600 - 25.2 = 3574.5  1/3574.5*0.015(mA) = 0.00000419 czyli w godzinnym cyklu te 15µA niema znaczenia. Dzięki za pomocny post, oczywiście w systemach WiFi te czasy bywają różne i nie zawsze układ będzie pracował z takimi prądami może się zdarzyć że dłużej będzie się łączył z siecią lub spadnie zasięg. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.