Sebolas Napisano Marzec 29, 2021 Udostępnij Napisano Marzec 29, 2021 (edytowany) Witam kolegów i koleżanki! Planuję stworzyć prosty projekt Smart Home oparty o Arduino - jakieś diody, czujniki temperatury itp. Chciałbym sterować podłączonymi urządzeniami za pomocą aplikacji mobilnej, którą też zamierzam napisać. Pytanie do was jaki sposób komunikacji byłbym najlepszy jeżeli chciałbym sterować, np zapalaniem/gaszeniem diod, mieć możliwość odczytu stanu diody zapalona/zgaszona, wyświetlać w aplikacji temperaturę z czujnika. Posiadam Arduino Mega, moduł ESP8266, moduł NodeMcu. Z wyczytanych do tej pory informacji dowiedziałem się, że muszę ustawić port forwarding w routerze do którego będzie podłączone Arduino. Do tego byćmoże przydałby się serwer postawiony do przechowywania danych o stanach urządzeń/temperaturach. Czy da się jednocześnie postawić serwer na Arduino i zaprogramować Arduino do obsługi w/w urzadzen? A może serwer wcale nie jest do tego potrzebny? Pomóżcie proszę usystematyzować te szczątki chaotycznej wiedzy jaką na tą chwilę posiadam i wskazać o czym warto jeszcze poczytać, aby stworzyć taki projekt 🙂 Edytowano Marzec 29, 2021 przez Sebolas Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Marzec 29, 2021 Udostępnij Marzec 29, 2021 Jeśli zależy Ci na szybkim wystartowaniu to polecam https://remoteme.org/ gdzie po kilku kliknięciach masz program do esp oraz aplikację mobilną 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sebolas Marzec 29, 2021 Autor tematu Udostępnij Marzec 29, 2021 2 godziny temu, _LM_ napisał: Jeśli zależy Ci na szybkim wystartowaniu to polecam https://remoteme.org/ gdzie po kilku kliknięciach masz program do esp oraz aplikację mobilną Wolałbym nie korzystać z gotowców jako, że projekt ma dla mnie znaczenie głównie edukacyjne. Dlatego też we wstępnych założeniach mam zaprogramowanie arduino i apki mobilnej samemu. Ale dziękuję oczywiście za linka 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Marzec 29, 2021 Udostępnij Marzec 29, 2021 Rozumiem, zwróć tylko uwagę że w kreatorze którego Ci podlinkowałem masz pełny wgląd w kody źródłowe i możesz rozbudować aplikację według własnych potrzeb a nie tylko ctr+c ctrl+v 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
PiotrekEl Marzec 29, 2021 Udostępnij Marzec 29, 2021 (edytowany) 11 godzin temu, Sebolas napisał: Z wyczytanych do tej pory informacji dowiedziałem się, że muszę ustawić port forwarding w routerze do którego będzie podłączone Arduino Nie musisz robić żadnego forwardingu. Stawiasz serwer, łączysz się z IP serwera i hula. Przykładów jest masa -> tu np masz wyświetlanie temperatury, TUTAJ masz sterowanie diodami. Połącz to w jedno i będziesz miał co chcesz 🙂 Jest tego mnóstwo w internecie. Edytowano Marzec 29, 2021 przez PiotrekEl 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sebolas Marzec 30, 2021 Autor tematu Udostępnij Marzec 30, 2021 10 godzin temu, _LM_ napisał: Rozumiem, zwróć tylko uwagę że w kreatorze którego Ci podlinkowałem masz pełny wgląd w kody źródłowe i możesz rozbudować aplikację według własnych potrzeb a nie tylko ctr+c ctrl+v To jest jak najbardziej na plus. Na pewno wypróbuje, dzięki! 👌 9 godzin temu, PiotrekEl napisał: Nie musisz robić żadnego forwardingu. Stawiasz serwer, łączysz się z IP serwera i hula. Przykładów jest masa -> tu np masz wyświetlanie temperatury, TUTAJ masz sterowanie diodami. Połącz to w jedno i będziesz miał co chcesz 🙂 Jest tego mnóstwo w internecie. A to ciekawa informacja, wydawało mi się że w większości projektów jakie przejrzałem do tej pory była z wykorzystaniem przekierowania portu, aby można było się połączyć z arduino skądkolwiek, nie tylko z tej samej sieci lokalnej. Muszę w takim razie więcej poczytać o tym. Dziękuję za linki 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
PiotrekEl Marzec 30, 2021 Udostępnij Marzec 30, 2021 2 godziny temu, Sebolas napisał: aby można było się połączyć z arduino skądkolwiek, nie tylko z tej samej sieci lokalnej Żeby się można było połączyć skądkolwiek to jest trochę szerszy temat. W takim przypadku forwarding rzeczywiście może być potrzebny ale to nie wszystko. Musisz mieć stałe IP albo jakiegoś dyndnsa zastosować no i prawdopodobnie twój dostawca internetu blokuje porty. Zresztą i tak najpierw musisz mieć coś co działa lokalnie choćby po to żeby wiedzieć że działa;) 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Sebolas Marzec 30, 2021 Autor tematu Udostępnij Marzec 30, 2021 12 godzin temu, PiotrekEl napisał: Żeby się można było połączyć skądkolwiek to jest trochę szerszy temat. W takim przypadku forwarding rzeczywiście może być potrzebny ale to nie wszystko. Musisz mieć stałe IP albo jakiegoś dyndnsa zastosować no i prawdopodobnie twój dostawca internetu blokuje porty. Zresztą i tak najpierw musisz mieć coś co działa lokalnie choćby po to żeby wiedzieć że działa;) Jasne, najprawdopodobniej tak właśnie zacznę od sieci lokalnej. Dzięki za krótkie wylistowanie co będzie potrzebne do dostępu z Internetu, doczytałem trochę i wydaje mi się, że coś tam się już orientuje jak to wygląda ze strony sieciowej 👍 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »