Wuz3t Napisano Marzec 29, 2021 Udostępnij Napisano Marzec 29, 2021 (edytowany) Cześć wszystkim! Jestem zupełnie nowy w temacie elektroniki i programowania, a malinę (4gb) zakupiłem na botlandzie z kursem forbot. Kurs przeszedłem, dokupiłem kilka elementów m.in wyświetlacz LCD, został on podłączony przez konwerter poziomów logicznych. Malina wykrywa go bez problemu. Do obsługi użyłem dwóch bibliotek: pierwsza, druga. Niestety, żadna z nich nie jest w stanie wyświetlić żadnego tekstu na wyświetlaczu. Jedyne co udało mi się zrobić to włączyć i wyłączyć podświetlenie ekranu przy użyciu powyższych bibliotek. Proszę o pomoc. Pozdrawiam, Wojtek. Edytowano Marzec 30, 2021 przez Wuz3t Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
PiotrekEl Marzec 30, 2021 Udostępnij Marzec 30, 2021 Link do wyświetlacza prowadzi do tego tematu;) Ustawiłeś kontrast wyświetlacza potencjometrem? Czy masz wpisany dobry adres PCFa? Chodzi o zmienną I2C_ADDR. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wuz3t Marzec 30, 2021 Autor tematu Udostępnij Marzec 30, 2021 Link poprawiony. Wystarczyło pokręcić potencjometrem, dzięki! Temat do zamknięcia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »