UncleJohn Napisano Kwiecień 20, 2021 Udostępnij Napisano Kwiecień 20, 2021 Cześć, Z elektroniką działam już jakiś czas, ale czasami mam tak podstawowe pytania i problemy, że postanowiłem napisać w tym dziale. Mianowicie... Mam prosty układzik, dwa potencjometry fotorezystor czujnik ruchu, tranzystor, oraz pasek led czerwony. Niezależnie od tego, jaki zastosuje potencjometr czy nawet się go pozbędę, czy jest tranzystor czy go nie ma, to na wyjściu do paska LED mam 2,5 V Płytka stykowa zasilona jest kablem USB z laptopa tj. 900mA Próbowałem również połączyć układ z ładowarki do telefonu 2000mA i nadal spadek jest ten sam. Nic się nie grzeje ani nie przegrzewa. Dlaczego tak jest? Skąd ten spadek ? Jak mogę zapewnić w całym układzie stałe 5 V ? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Kwiecień 20, 2021 Udostępnij Kwiecień 20, 2021 9 minut temu, UncleJohn napisał: Mam prosty układzik, dwa potencjometry fotorezystor czujnik ruchu, tranzystor, oraz pasek led czerwony. Niezależnie od tego, jaki zastosuje potencjometr czy nawet się go pozbędę, czy jest tranzystor czy go nie ma, to na wyjściu do paska LED mam 2,5 V Jak dokładnie masz to wszystko podłączone? Pokaż jakiś schemat lub chociaż dobre zdjęcie gotowego układu 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Kwiecień 20, 2021 Udostępnij Kwiecień 20, 2021 Albo schemat Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
UncleJohn Kwiecień 20, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 20, 2021 Postaram się jeszcze narysować schemat. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
UncleJohn Kwiecień 20, 2021 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 20, 2021 (edytowany) Kurcze, przepraszam, ale ładniej nie umiem 😞 Edit: zapomniałem jeszcze jest czujnik RCWL 0516, Edytowano Kwiecień 20, 2021 przez UncleJohn Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Kwiecień 21, 2021 Udostępnij Kwiecień 21, 2021 @UncleJohn potencjometr 470R jako dzielnik napięcia to słaby pomysł, lepszy byłby 47k. Sprawdź czy w ogóle styka, bo wygląda podejrzanie. Weź miernik sprawdź napięcie na wyjściu potencjometru czy zmienia się jak nim kręcisz. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź