Skocz do zawartości

Pomiar napięcia i natężenia do MCU

H1M4W4R1

Pomocna odpowiedź

Założenia

Napięcie: [-30, 30]V +/- 0.5%
Natężenie: (+/-)[10u, 200m]A +/- 0.5%

Koszt: średnio istotny (byle scalak nie był przesadnie drogi... Do 3-4$ za sztukę da się przeżyć (więcej też, ale muszą mieć dobrą ofertę funkcji) Rezystorów i kondensatorów nie uwzględniam do kosztów.
Rezystory: 0.1%

Cel

Pomiar napięcia i natężenia na danym obwodzie i przesyłanie do MCU, który potem przetwarza to poprzez DSP i przekazuje do komputera. 

Dane

Testowałem na INA219 (dla większych natężeń), ale tutaj raczej potrzeba czegoś bardziej precyzyjnego... (Nadmierną precyzję przyjmę jak najbardziej 😄). Niby są te pico-amp precision od TI, ale nigdzie ich znaleźć nie mogę...

EDIT

Czyli jednak zostaje mi Mouser... No cóż taki mamy klimat 😄 Nie lubię robić tam zakupów, bo drogo... no ale cóż poradzić... Jeszcze się sprawdzi farnella i całą zgraję, może znajdzie się lepsza oferta...

Dobra padło na INA186 (A5), co według moich obliczeń przy VREF = 1.65V i RShunt = 16mR da zakres około 0-3.3V (lekko mniejszy) dla prądu w zakresie 0-200mA. Pozostaje jeszcze kwestia pomiaru napięcia na układzie, tak by nie wpływało to na pomiar prądu (teoretycznie mierząc prąd i znając napięcie na układzie można ten zmierzony prąd skompensować z prawa Ohma (R = U/I, R = known, U = known)... wtedy obliczyć prąd na dzielniku z tego prawa i odjąć go od prądu na całym układzie (zgodnie z regułami Kirchoffa prąd zmierzony przez sensor będzie sumą prądu dzielnika pomiaru napięcia oraz samego układu, który mierzymy).

INA186 - 6.50 PLN/szt
Rezystor: 1-2PLN/szt

W sumie nawet zmieściłem się w budżecie 😄 

Edytowano przez H1M4W4R1

Dobra pokombinowałem i wyszło coś takiego... (wreszcie była chwila by nad tym usiąść...)

image.thumb.png.78ba491ba28592c8742623fecf37dd17.png

Prostokąt to model INA186A5.

Jeżeli się nie mylę VCM dla INA186 = <-0.2, 18V>, więc w momencie, kiedy nastąpi szczyt negatywnej fazy zasilania to napięcie na wejściach csa (current sense amplifier) wyniesie odpowiednio 0V (-) oraz -3.3mV (+), więc V_CM = -1.65mV. Wynika z tego, że układ powinien działać.

Jeżeli ktoś mógłby jeszcze go sprawdzić byłbym wdzięczny 😉 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.