REN Napisano Maj 4, 2021 Udostępnij Napisano Maj 4, 2021 Dzień dobry, poszukuję osoby, która podjęłaby się opracowania sterowania ok. 5szt. silniczków wibracyjnych (12V). Potrzebna regulacja mocy, przemiennego działania, czasowego włączenia i wyłączania. Najlepiej ok. pięciu różnych programów najlepiej z możliwością dostosowania, zmieniania lub ostatecznie stałych programów do wyboru. Zasilanie bateryjne. Proszę o orientacyjne podanie ceny elementów i samego opracowania tego prototypu. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Maj 5, 2021 Udostępnij Maj 5, 2021 (edytowany) Dnia 4.05.2021 o 22:46, REN napisał: Proszę o orientacyjne podanie ceny elementów i samego opracowania tego prototypu. Zależy jakie są Twoje priorytety? Cena? Jak najmniejszy rozmiar? Tutaj jest wiele zmiennych wpływających na opracowywanie takiego rozwiązania... Rodzaj zasilania (pojemność baterii) Sterowanie 5 silniczkami z jednego urządzenia? (Tak wnioskuję z treści, ale wolę się upewnić). Czy rozmiar i masa urządzenia są istotne? Ile prądu pobiera silniczek? (najlepiej podeślij link/nazwę/model) Sposób wyboru programu - przycisk? Przyciski? Software na komputerze? WiFi? Co do cen... PCB - 0.5$ za sztukę lub mniej (zależy od ilości) Silniczki - tutaj zostawiam puste, bo nie wiem jakie konkretnie mają być 😉 Komponenty "podrzędne" (rezystory, kondensatory etc.) - 1-2$ Tranzystory - zależy od mocy silniczków (0.05$ - 0.5$/szt)*5 = 0.25-2.50$ Złącze ARK - 0.05$ Mikrokontroler - 1-5$ (W większości zależy od wymagań). Zapas na inne komponenty - 5$ (taki na "nieprzewidziane wydatki"). EDIT (ceny w PLN) Opcja dla pojedynczego sterowania silniczkiem (5 urządzeń po 1 silniczku na urządzenie): ATTINY25-20SU: 5x5.30 = 26.50 PLN; ATMEGA8A-AU: 5x7 PLN = 35 PLN; ATMEGA328P-PU: 40-45 PLN (ceny ostatnio trochę się wahają) BD911: 5x2.00 = 10 PLN PCB: 2-5$ = 8-20 PLN Rezystory 10R (ograniczenie prądu silnika wibracyjnego): 0.5-2 PLN Rezystory (sterowanie tranzystorem): 0.5-2 PLN Diody 1N4007 (zabezpieczenie silnika): 0.3 PLN Kondensatory 100nF (stabilizacja napięcia silnika): 0.2 PLN Stabilizatory napięcia 5V - 1 PLN Kondensatory do stabilizatorów (10uF): 0.7 PLN Złącze ARK P=5.00mm (5szt): 1 PLN; (max 10A) (opcjonalnie) przycisk/wyprowadzenie (gratis, bo i tak ceny są lekko zawyżone) RAZEM: 52-80 PLN + robocizna Opcja dla sterowania 5 silniczkami: Raspberry Pi Pico: 20 PLN Tranzystory, PCB, Rezystory, Diody, Kondensatory, Stabilizatory napięcia, Kondensatory do stabilizacji, Złącze ARK: 25-30 PLN (to samo co wyżej, wymieniać mi się nie chce 😄) RAZEM: 50 PLN + robocizna Robocizna zależy od czasu, ale najprawdopodobniej jakieś 5-6 godzin (liczone z zapasem)... W każdym razie tutaj trzeba byłoby się dogadać, bo nie wiem na ile Ci budżet pozwala, a sam ostatnio mam trochę luzu to zawsze gdzieś mogę ten projekt wcisnąć 😉 Polecam też uwzględnić zapas ok. 10 PLN tak na wszelki wypadek (chociaż i tak zawyżałem ceny, by go sztucznie wygenerować)... EDIT2: Sprawdź PW Edytowano Maj 6, 2021 przez H1M4W4R1 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
REN Maj 6, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 6, 2021 (edytowany) Witam, wielkie dzięki na poważne podejście do mojego problemu (tak, wiem śmieszny dla fachowca). Bardzo wolno posuwam się do przodu z moim pomysłem. Dobrze wiedzieć, że jest ktoś chętny i wie jak to przejść. Jak inne sprawy dogram to się zgłoszę, ale to jeszcze potrwa. Jak można, to proszę o podanie kontaktu do siebie na przyszłość, po za tym forum, FB, email lub cuś Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam, Renata Edytowano Maj 6, 2021 przez Treker Usunięcie numeru telefonu Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Maj 6, 2021 Udostępnij Maj 6, 2021 @REN Takie dane jak numer telefonu polecałbym przesyłać w wiadomości prywatnej (dla własnego bezpieczeństwa, z doświadczenia wiem, że źle się to kończy). W każdym razie fachowcem nie jestem, bardziej hobbystą, który lubi w wolnym czasie coś podłubać 😉 Jak coś moje dane kontaktowe (zaraz) będą dostępne w prywatnej wiadomości. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź