Karox Napisano Maj 8, 2021 Udostępnij Napisano Maj 8, 2021 Witam. Może nie za dobrze opisałem temat ale, jestem w tym zielony i się uczę ale umiem co raz więcej 😄 Wracając do tematu, chodzi mi o to że gdy mam program np. #define L_PWM 5 #define L_DIR 4 #define R_PWM 6 #define R_DIR 9 #define PWM_MAX 165 void setup() { //Konfiguracja pinow od mostka H pinMode(L_DIR, OUTPUT); pinMode(R_DIR, OUTPUT); pinMode(L_PWM, OUTPUT); pinMode(R_PWM, OUTPUT); } void loop() { leftMotor(60); //Jazda do przodu z predkoscią 60% rightMotor(60); delay(1000); //Jazda przez sekunde leftMotor(-50); //Obrot w miejscu z predkoscią 50% rightMotor(50); delay(2000); //Czas trwania obrotu 2 sekundy leftMotor(-80); //Jazda do tyłu z predkoscią 80% rightMotor(-80); delay(1000); //Jazda do tyłu przez sekunde } void leftMotor(int V) { if (V > 0) { //Jesli predkosc jest wieksza od 0 (dodatnia) V = map(V, 0, 100, 0, PWM_MAX); digitalWrite(L_DIR, 0); //Kierunek: do przodu analogWrite(L_PWM, V); //Ustawienie predkosci } else { V = abs(V); //Funkcja abs() zwroci wartosc V bez znaku V = map(V, 0, 100, 0, PWM_MAX); digitalWrite(L_DIR, 1); //Kierunek: do tyłu analogWrite(L_PWM, V); //Ustawienie predkosci } } void rightMotor(int V) { if (V > 0) { //Jesli predkosc jest wieksza od 0 (dodatnia) V = map(V, 0, 100, 0, PWM_MAX); digitalWrite(R_DIR, 0); //Kierunek: do przodu analogWrite(R_PWM, V); //Ustawienie predkosci } else { V = abs(V); //Funkcja abs() zwroci wartosc V bez znaku V = map(V, 0, 100, 0, PWM_MAX); digitalWrite(R_DIR, 1); //Kierunek: do tyłu analogWrite(R_PWM, V); //Ustawienie predkosci } } void stopMotors() { analogWrite(L_PWM, 0); //Wylaczenie silnika lewego analogWrite(R_PWM, 0); //Wylaczenie silnika prawego } I gdy go już wgram to tak, działa ale jak wgram i po wgraniu odłączę kabel USB od arduino zostawiając przełącznik włączony (ten na samej górze) to program nie działą i arduino nie jeździ, a jak zostawie podłączony kabel to działa. Niewiem o co chodzi ale wiem że kabel jest niepotrzebny tylko niewiem ja to zrobić. Odrazu mówie że mam te dwie płytki które na sobie są i ta na górze jest włączone bo świeci się czerwona i troche dalej zielona dioda. A na dole jest tylko zielona dioda. Ale jak odłącze kabel USB to na dolnej płytce zielona dioda się wyłącza i tak jakby nic niema. (Myślę że po prostu arduino musi zapamiętać ten program co wgrałem żeby móc to zrobić bez podłączonego kabla 🙂 ). Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Maj 9, 2021 Udostępnij Maj 9, 2021 @Karox witam na forum! Jeśli po odłączeniu przewodu USB masz taką sytuację, że u góry świecą się diody, ale na Arduino UNO nie świeci się absolutnie nic, to wygląda jakby Arduino nie otrzymywało zasilania z shieldu (a powinno). To niestety może być jakiś fizyczny defekt shieldu. Zgłoś proszę sprawę do sprzedawcy, czyli zapewne do Botlandu, na pewno szybko pomogą rozwiązać ten temat 🙂 Mam nadzieję, że dalej obejdzie się już bez takich niespodzianek! 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Karox Maj 9, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 9, 2021 Napisze i zobaczę co odpiszą 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Karox Maj 9, 2021 Autor tematu Udostępnij Maj 9, 2021 (edytowany) Już działa! Po prostu chyba jeden pin nie był do końca podpięty. Działają już dwie płytki. I mam jeszcze pytanie, czy po wgraniu programu można odłączyć kabel USB? Edytowano Maj 9, 2021 przez Karox Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
matural Maj 9, 2021 Udostępnij Maj 9, 2021 można 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź