Skocz do zawartości

Ile prądu na miesiąc zjada Raspberry PI 4 B?

nigraS

Pomocna odpowiedź

@nigraS Zatem:

1. Moc pobierana przez samo RPi: https://www.pidramble.com/wiki/benchmarks/power-consumption - nie wiem, jak silnie będzie obciążone, ale pesymistycznie zakładam, że zasilacz 5V/3A będzie pracował "pełną parą" - co daje 15W
2. Mysz i klawiatura - https://techtreatbox.com/how-many-watts-keyboard-use/ - powiedzmy, że razem będą to 3W (również pesymistyczne założenie)
3. Dysk - zakładam, że podłączysz go do portu USB 3.0, co daje około 5W (bo maksymalny prąd dostarczony może wynieść 900mA)

Do tego doliczmy wentylatory, powiedzmy, że każdy to 1W - co daje razem 3W. Zatem odpowiedź: szacuję pobór mocy na około 26W (około - zaznaczam: to tylko przypuszczenia oparte na bardzo ogólnych informacjach). 26W * 24h * 30 dni w miesiącu = 18720Wh = około 19kWh [na miesiąc]

Pozdrawiam 🙂

• Lubię! 2

@wn2001  wkleiłeś ciekawy link z benchmarkiem, a jednocześnie pominąłeś całkowicie zawarte w nim informacje 🙂

400% CPU load (stress --cpu 4)1280 mA (6.4 W)

więc założenie że zasilacz będzie pracował pełną parą żeby zasilić samo RPi, nawet w pesymistycznym wariancie, jest nieprawdziwe. Można liczyć że łącznie zasilacz pracujący na 100% będzie pobierał 15 W, ale dodawanie do tego drugi raz peryferiów zasilanych z Pi (mysz, klawiatura, dysk, wentylatory), to przekłamanie 🙂

Inna sprawa, że dysk może mieć swoje oddzielne zasilanie, o którym nie wspomniał Autor, ale tutaj można przyjąć podobne założenie - sprawdzić moc zasilacza i dzięki temu oszacować maksymalną wartość zużycia prądu. Wartości realne wymagają już pomiarów i zależą przede wszystkim od obciążenia.

• Lubię! 1

@MasterYoda95 Widziałem wyniki benchmark'u, chciałem tylko zasugerować, że moc pobierana przez RPi zależy od wielu czynników i nie jest to wartość stała 🙂 RPi może wprawdzie pobrać maksymalnie 6,4W; czyli tyle dostarczy zasilacz - natomiast on też ma pewną sprawność (załóżmy, że 80%), więc zasilacz patrząc "od strony sieci" pobierze maksymalnie około 6,4W/0,8 = 8W. Niemniej przyznaję się do pomyłki, faktycznie podałem wartość zawyżoną 😉

Podsumowując: jeśli autor tematu planuje do zasilania całości projektu wykorzystać tylko oficjalny zasilacz RPi 5V/3A (niestety szczegóły nie są znane), i w danym momencie dostarczy on moc maksymalną 15W, to przy sprawności https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=287151 około 80% z sieci pobrana zostanie moc 15W/0,8 = około 19W

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Zasilacza jeszcze nie kupiłem, zastanawiam się który kupić.
ale chyba kupię ten:
https://botland.com.pl/zasilacze-dogniazdkowe/7819-zasilacz-extreme-usb-31-typ-c-usb-5v-31a-do-raspberry-pi-4b-5901445617400.html

@nigraS OK, czyli o takim właśnie rozmawiamy - czy to będzie jedyny zasilacz użyty w tym projekcie? Czy planujesz zasilać dysk/wentylatory z innego źródła? Bo jeśli nie, i wszystko zostanie zasilone tylko tym jednym, to odpowiedź umieściłem powyżej 😉

Edytowano przez wn2001

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.