Skocz do zawartości

Drukarka 3D - wybór

MasterSquirrel

Pomocna odpowiedź

Witajcie,

Jestem początkujący jeśli chodzi o druk 3D, zdarzyło mi się pracować na kilku sprzętach i uznałem to za na tyle satysfakcjonujące by nabyć sobie swój własny egzemplarz, chciałbym poznać wasze zdanie na temat drukarek 3w1 np. firmy Snapmaker...jak z jakością wydruków? Może macie do polecenia jakiś fajny produkt do max 4000?

Pozdrawiam. 

Osobiście posiadam (oryginalną) Prusę i3 MK3S... i jak narazie jest niezawodna. Ostatnio po trzech miesiącach ponownie ją uruchomiłem, jedyne czego potrzebowała to kalibracja osi Z (bo smarowałem śruby trapezowe i silniki się rozjechały). Po kalibracji od ręki można było wydrukować.

Co do jakości to podeślę Ci fotki dzisiejszego wydruku (jedyne co zmieniałem od startu to kalibracja osi Z po smarowaniu, tak to wszystkie ustawienia z fabryki):

image1.thumb.jpg.9dca01e7a786375d9a104741187024bc.jpgimage0.thumb.jpg.0067e929ce5e0fb540091108ca28c324.jpgimage2.thumb.jpg.d81e2b746d84d7218db2498d491bc21a.jpg

(Prototyp szpuli SMD na SOIC8)

Sam prototyp muszę jeszcze dopracować...

Co do drukarki to dość często trzeba ją posmarować, bo inaczej mocno zaczyna piszczeć, ale to chyba każda tak ma 😉 A co do wyboru kit/złożona to bierz kita, sam jestem wielkim gamoniem z mechaniki, ale złożyłem ją w 12 godzinek 😉 Poza tym teraz wiem jak ją rozłożyć by  nasmarować wałek silnika wewnątrz jego obudowy, co by nie skrzypiało jak drzwi w nawiedzonym domu... Wiedza ze składania jest dość przydatna do późniejszej konserwacji, a kit jest też tańszy...

Składania zepsuć się (prawie)* nie da... 

Do tego jest całkiem fajne community, które często pomoże, a jak coś nie działa to (rozwiązanie) praktycznie zawsze jest albo w komentarzach albo na forum 😉 Dodatkowo do instrukcji w wersji elektronicznej masz komentarze użytkowników. 

Mój pierwszy sprzęt też to nie jest (miałem Sapphire Pro, który się rozleciał od moich testów dla 20cm/s) oraz u kumpla bawiłem się Enderem v3 z upgradami, ale postanowiłem sobie kupić Prusę i nie żałuję nawet jednej złotówki wydanej na nią.

* - mnie się udało

Edytowano przez H1M4W4R1
wyższa jakość zdjęć
  • Lubię! 1

11 minut temu, MasterSquirrel napisał:

Miałbym jednak jedno pytank, czy ta drukarka może drukować np dwoma filamentami na raz?

I tak i nie 😛 To skomplikowane. Istnieje dodatkowe urządzenie, które na to pozwala (MMU2S) z tym, że drukarka drukuje tylko jednym kolorem potem przełącza na drugi i drukuje drugim. Oczywiście wtedy przy przełączaniu powstaje trochę odpadów. Zamiast drukować kolorami radziłbym wydrukować na biało w ABS'ie, wyrównać acetonem i pomalować... Mniej problemów 😉 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki bardzo

1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

I tak i nie 😛 To skomplikowane. Istnieje dodatkowe urządzenie, które na to pozwala (MMU2S) z tym, że drukarka drukuje tylko jednym kolorem potem przełącza na drugi i drukuje drugim. Oczywiście wtedy przy przełączaniu powstaje trochę odpadów. Zamiast drukować kolorami radziłbym wydrukować na biało w ABS'ie, wyrównać acetonem i pomalować... Mniej problemów 😉 

@MasterSquirrel zapomniałem dodać - fajne w Prusie jest to, że nie ma krańcówek (które mnie denerwują, bo ciągle jakąś urwę), auto-home działa przy użyciu sterowników silników krokowych (crash detection) i robi to bardzo dobrze... Przez wszystkie wydruki tylko raz auto-home źle zadziałał 😉 

Wczoraj też smarowałem silnik osi X i zapomniałem zrobić kalibracji na Z. Drukarka to wykryła i sama ją wykonała bez żadnej ingerencji. Ogólnie to jest sprzęt z kategorii "działa", a nie "zrób to sam".

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.