MKJB Napisano Czerwiec 28, 2021 Udostępnij Napisano Czerwiec 28, 2021 Drodzy! Pozwoliłem sobie na wyodrębnienie nowego tematu z tego wątku: Przedstawiam jeden z pierwszych bloków wodnych jaki udało mi się wytworzyć powyższą metodą. To jest raptem drugi egzemplarz... Ot, efekt kolejnych eksperymentów jednak przedmiot jest w pełni funkcjonalny. Przy takich gabarytach, wersja z litej miedzi winna ważyć około 165g. A ten blok jest o połowę lżejszy... Zresztą, można regulować ciężar właściwy przedmiotu w bardzo dużym zakresie - niemal od zera do blisko 100% wysycenia. Pozwala na to jego struktura wewnętrzna i natura procesu. We wnętrzu tego bloku dzieją się niesamowite rzeczy - pole powierzchni jest gigantyczne. Metal ma mnóstwo okazji do przekazania ciepła wodzie... Poprzedni bloczek, mimo, że miał o połowę mniejszy kontakt z płaszczyzną procesora niż typowy blok sklepowy, zbijał temperaturę tylko o 5 stopni wyżej... Ten maluszek nie był tworzony z myślą o testach, był jedynie okazją do poćwiczenia wielu zmiennych występujących w procesie. Głównie sprawdzałem zdolność do wytworzenia zewnętrznej powłoki i badałem jej szczelność. Oczywiście były duże straty na przepływie - znacznie mniejsze przekroje no i ten karkołomny system przejściówek 🙂 Ale i tak dzielnie się spisywał! Wkrótce robię test starszego brata... Poniżej film z jego ważenia: https://www.tiktok.com/@michal_baran/video/6978692671359487238?browserMode=1&is_copy_url=1&is_from_webapp=v1&lang=pl-PL P.S Jak się nie trudno domyśleć, to jest ledwie kropelka w tym nowym oceanie możliwości... Taki blok wodny i na przykład silnik rakietowy, czy nawet cała rakieta, za bardzo się od siebie nie różnią 😉 Przed nami wiele pracy jednakże przyszłość techniki, i nas samych, nareszcie zaczyna wyglądać dobrze. 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Lipiec 12, 2021 Udostępnij Lipiec 12, 2021 @MKJB Tak z ciekawości, możesz pochwalić się ile kosztuje wykonanie takiego bloczku (tak na oko 😉). Bo ciągle jest "a few bucks", ale "few bucks" to równie dobrze może być 50 😉 To jest określenie mocno względne. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MKJB Lipiec 17, 2021 Autor tematu Udostępnij Lipiec 17, 2021 Owe "kilka dolców" to całkowity koszt startu od zupełnego zera, żeby stworzyć cokolwiek w tej metodzie. Co do bloków - na razie prowadzę badania, eksperymenty, testy, próby... Ekonomia takich działań jest zupełnie inna niż w przypadku docelowej produkcji. Staram się aby koszt tworzenia takich bloków był niższy niż wszelkich innych. Jednocześnie ich funkcjonalność musi być lepsza niż pozostałych rozwiązań dostępnych obecnie na rynku... 😉 To jest prosty plan 😜🙃😁 P.S. Ćwiczę nie tylko temat bloków. Generalnie uczę się tego procesu. Ostatnio takie cuś się wzięło i stworzyło: Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź