Skocz do zawartości

kupno napędu

makaron28

Pomocna odpowiedź

Heja!

Stworzyłem fundamenty robota, silniki podłączyłem do prądu, i okazało się, że koła kręcą się w miejscu. Gumy ani taśmy 2stronnie klejącej nie mogę przykleić (właściwie to w teorii) na koła, bo robot ciągnie jedno za sobą, i zaczyna nim kręcić gdy uderzy w ściane, obracając się jednocześnie.

image201005160001.jpg

Postanowiłęm, że kupię silnik. Tylko jaki? Z przekładnią, czy serwo? Jeśli z przekładnią, to ile sensownie wziąźć obr/min, dla koła z nakrętki od butelki? Czy może macie jakieś swoje ulubione napędy? Fajnie by było kupić 2 solidne (ale tanie) silniki z przekładnią, i przemontowywać je do kolejnych robotów. A może wystarczą mi przerobione serwa?

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź (też za każdego linka) 😃

PS: czy da się silnik krokowy przerobić na zwykły?

Jeśli nie chcesz robić "zawodowych" robotów to serwomechanizmy nadają się w zupełności. Tylko weź jakieś rozmiaru standard (łatwiej przerobić, zamontować i większa moc). Co do ulubionego napędu - mam jeden. Modelarskie silniki klasy 280 (5zł/szt na allegro, nowe 😃 ) i przekładnia home-made z zębatek z mobota i laminatu. Mocne i szybkie, no i można dostosować do konstrukcji (ilość stopni przekładni, ustawienie silników względem kół - ślimak/proste zębatki), ale ma to dwie poważne wady (albo i jedną poważną, drugą poboczną) - po pierwsze - prądożerne to okropnie (max 5-6A przy zasilaniu ~7-8V, z tym, że te silniki raczej się nie zatrzymują) i trzeba precyzyjnie ustawić zębatki, żeby się nie szlifowały (ale tutaj akurat nie ma zbyt wielkiego problemu, bo robiąc obudowę przekładni z laminatu w dużym stopniu możemy ją modyfikować przygrzewając lutownicą kilka punktów).

Silnika krokowego NIE da się przerobić na zwykły 🙂 , najlepiej jest iść na złom elektroniczny, pogadać z panem Ździchem i nabrać trochę zużytego sprzętu. A jeżeli nie masz takiej możliwości to lepiej jest kupić na allegro kilka silników, które gościu wyciągnął z takiego sprzętu 😅

Link pojawił się już na forum 😃 :

http://allegro.pl/show_user.php?uid=11033505

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

chodki, nie bardzo rozumiem czemu się ośmiesza? Owszem, jest to idiotyczne pytanie, ale zauważ, że to zupełnie początkujący człek. Ponadto, z tego co się orientuje takie pytanie chyba nigdy się tu na forum nie pojawiło, wiec nie ośmiesza się dlatego, że nie umie korzystać z wyszukiwarki. Oczywiście tobie do głowy nigdy nie przychodziły podobne pomysły?

Sorry, ale dopiero co zabrałem się za prawdziwą robotykę, dotychczas budowałem i programowałem tylko LEGO. Dopiero od niedawna programujemy na kółku wygranego za 1 miejsce MAORA. Przyjżałem się budowie silnika krokowego na wikipedii, ale jak czytam sobie różne posty na forum, to robota dałoby się nawet zbudować z kiełbasy 🤣 .

Bobby, możesz mi rzucić byle jakiego taga albo linka na allegro z jakimś fajnym serwem? (w sumie, jak wchodzę tam, to wyskakują mi silniki za min. 20 zł ; może szukam w złej kategorii)

Sorry ale prócz wyszukiwarki na forum są też google. Wystarczy poczytać trochę o silniku krokowym, nawet z czystej ciekawości, później pytać na forum.. Trzymajmy jakiś poziom na forum, jeden robi jakieś fundamenty inny jakieś pacynki, rzecz jasna z robotyką to to ma tyle wspólnego co nic... 😋😉

uszkodzony? co? to serwo?

"Uszkodzone, silnik zacina się. W komplecie gumowe lordy, tulejki mosiężne. Przewód nie ruszany. Reszta kompletna." 🙄

Opis

Uszkodzone, silnik zacina się. W komplecie gumowe lordy, tulejki mosiężne. Przewód nie ruszany. Reszta kompletna.

Dodano 2010-05-12 10:13

Servo nie reaguje na ruchy drążka.

To widnieje w opisie. Pewnie dlatego nikt nie chce tego licytować

Hehe, co myślałeś że kupisz serwo CYFROWE za 4 zł ? 😅😅

sorry, nie zauważyłem, w tym tygodniu mam 2 sprawdziany i 2 kartkówki, w zeszłym o sprawdzian więcej, więc troche jestem taki nieswój.

Poza tym, jaki polecacie moment obrotowy do tych serw

edit

jak tak patrzę, to średnio to jest jakiś 1,5kg/cm

[ Dodano: 16 Maj 10 08:30 ]

Dzięki serdeczne za pomoc.

Znalezłem wreszcie tego linka jak przerabiać serwa: https://www.forbot.pl/forum/topics20/przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm

Dobranoc!

Jak do takiego robota - popierdółeczki to wystarczy 🙂 Poprzeglądaj roboty z forum i zobacz jakich serw używali inni robotycy 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.