Skocz do zawartości

Program SimulIDE

Mattti87

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry,

mam nadzieje że ten program odzwierciedli prawdziwe działanie (mam na myśli prąd jaki może udźwignąć Arduino, bo Tinkercad mnie okłamał - ale to dla dzieci jest). Nasuwa się kolejne pytanie, czy jest jakiś program co ma wszystko... Czy w SimulIde są diody prostownicze lub układ LM7805? Może da się jakoś zaimportować pliki z tym???????????

Chcę zbudować układ i zobaczyć faktyczne działanie, następnie zlutować go i zrobić własne PCB. Póki co chce sprawdzić działanie układu 🙂

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Mateusz Łańduch

@Mattti87 a dlaczego akurat ten program wybrałeś? LT Spice jest chyba bardziej popularny i jest zintegrowany zniektórymi programami do projektowania PCB. np w Eaglu.

20 godzin temu, Mattti87 napisał:

Może da się jakoś zaimportować pliki z tym???????????

Do LT Spice na pewno jest to możliwe i biblioteki z elementami są do pobrania w internecie. Sam też możesz zrobić własne elementy. 

Pamiętaj że takie programy podają wyniki w uproszczeniu, potrzeba jest tu pewnego doświadczenia. Np jakbyś projektował układ z bramek cyfrowych, a w symulacji by wyszły piękne prostokątne przebiegi to się mocno zdziwisz w rzeczywistym układzie, gdzie będą narastające zbocza, wyścigi (opóźnienie w reakcji niektórych bramek wynikające z nierównych czasów propagacji tj. reakcji) i jak sobie podłączysz to do oscyloskopu to będzie prawie trapez, kilka szpilek i może nawet w ogóle nie będzie działać 😞 

Cześć,

darmowa wersja "Tina TI" (wersja do pobrania ze strony Texas Instruments) jest całkiem fajna i ma gotowe modele kilku mikro-kontrolerów. Niestety trochę czasu trzeba poświęcić, zanim zacznie się coś bardziej skomplikowanego sumulować.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.