Skocz do zawartości

Sterowanie silnikami DC z BT

Pomocna odpowiedź

a i co jeszcze wazniejszego to to, że te piny z bluetooth dałam rx z tx na arduino , a tx z rx na arduino i działa , przedtem dawałam je na 1 i 2 na arduino ale wtedy działalo mi tylko z terminala z komputera (tego monitora) , a  z telefonu już nie , nie weim czego ale wazne ze juz jest okej

1 godzinę temu, faustin napisał:

a i co jeszcze wazniejszego to to, że te piny z bluetooth dałam rx z tx na arduino , a tx z rx na arduino i działa

No i tak przeciez mowilem od poczatku...😉

przedtem dawałam je na 1 i 2 na arduino ale wtedy działalo mi tylko z terminala z komputera (tego monitora) , a  z telefonu już nie , nie weim czego ale wazne ze juz jest okej

Bo to inny uart jest...i nie mozesz uzywac jednego do dwoch urzadzen...

bez wpisywania tych prędkosci 

Twoj blue chodzi na 9600 i tyle...poprostu wykorzystalas sprzetowy uart, teraz bedziesz musiala za kazdym razem odpiac blue zeby wgrac nowy kod...cos robilas zle skoro tamten kod Ci nie chodzil...no ale juz nie istotne..wazne ze dziala..😉

• Lubię! 1

Dlaczego będę musiała za każdym razem odpiąć bluetooth aby wgrać nowy kod? Bo teraz właśnie robię to samo ten sam kod tylko nie dla diody ale z silnikiem i mostkiem H i coś nie idzie.

10 minut temu, farmaceuta napisał:

Bo to inny uart jest...i nie mozesz uzywac jednego do dwoch urzadzen...

Inny uart to ma jakieś znaczenie?

10 minut temu, faustin napisał:

Dlaczego będę musiała za każdym razem odpiąć bluetooth aby wgrać nowy kod

Bo bedzie blokowal komunikacje z arduino...jesli robi sie jakies testy itp to z regoly zostawia sie sprzetowy uart w spokoju i robi np. tak jak w kodzie podalem, czyli uart programowy sie tworzy i tam podpina inne urzadzenia...

12 minut temu, faustin napisał:

Inny uart to ma jakieś znaczenie?

Kazde urzadzenie ma swoj wlasny uart miec...wiec skoro sprzetowego uzywasz do wgrywania kodu itp, to nie mozesz go uzywac do czegos innego/z innym urzadzeniem...

void setup() {
Serial.begin(9600);
 pinMode(8, OUTPUT); 
 // ustawiamy pin 8 jako wyjście
 pinMode(6, OUTPUT); //Sygnał PWM silnika nr 1

// digitalWrite(6, HIGH); //Ustawiamy (na stałe) stan wysoki na pinie 6

pinMode(7, OUTPUT); //Sygnały sterujące kierunkiem obrotów silnika nr 1
  pinMode(8, OUTPUT);
 }

void loop() {

if(Serial.available()>0) //sprawdzamy czy są jakieś bity do odczytania jeśli są to przypisujemy je do zmiennej odczyt typu char.
   {     
      char odczyt= Serial.read(); //przypisanie do zmiennej odczyt odebranego znaku
      switch(odczyt) //pętla switch 
      {
        case '1':digitalWrite(7, LOW); //Silnik nr 1 - obroty w lewo
  digitalWrite(8, HIGH); 
  delay(3000); // kiedy wyślemy z telefonu 1, Arduino ustawi stan wysoki na pinie 8
        case '2':digitalWrite(7, HIGH); //Silnik nr 1 - obroty w prawo
  digitalWrite(8, LOW); 
  delay(3000); //digitalWrite(8, LOW);break; // gdy wyślemy 2 Arduino ustawi stan niski na pinie 8

default : break;
      }
      Serial.println(odczyt);
   }
   delay(50);
}

IMG_20210804_224058419.thumb.jpg.3e65e439f9073f63e688c17aa7495be5.jpgA CZY TRAZ TEN KOD I UKLAD jest ok? teraz jest do sterowania silnikiem (tego widocznego na zdjęciu),

A czy mogłabym prosić o zdjęcia jak Ty podlaczyles to wszystko w sensie ten silnik i kod? Jakiego silnika używałeś ?

6 minut temu, faustin napisał:

A czy mogłabym prosić o zdjęcia jak Ty podlaczyles to wszystko w sensie ten silnik i kod? Jakiego silnika używałeś ?

Nie nie...ja sprawdzalem tylko blue...na tym poprzednim kodzie

Bo z tą dioda to mobdzialaalo ale teraz próbowałam to samo zrobić podłączając silnik zamiast diody z mostkiem H i nic. Nie wiem jest jakiś inny sposób w którym mogłabym sterować tym silnikiem bez mostka h i aby wychodziło zdalnie?

3 minuty temu, faustin napisał:

Nie wiem jest jakiś inny sposób w którym mogłabym sterować tym silnikiem bez mostka h i aby wychodziło zdalnie?

Nie...musi byc sterownik..ale przeciez ten sterownik to napewno na pwm chodzi tak? A ty tylko kierunek chyba zmieniasz

Obojętnie wgl wgl chodzi mi o to że chciałabym zdalnie sterować tym nawet nie kierunek tylko nawet włączyć i wyłączyć silnik za pomocą telefonu

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...