faustin Napisano Lipiec 31, 2021 Udostępnij Napisano Lipiec 31, 2021 (edytowany) Ja mam pytanie ale odnośnie modułu bluetooth bo potrzebuje mieć silnik zdalnie sterowany mam układ z mostkiem h podpietym do silnika , mój kod jest taki sam i do tego podpiełam jeszcze dwa przyciski , oraz w dwóch ifach dalam warunek ze jesli nacisne przycisk pierwszy to obroty silnika beda w prawo, jesli nacisne drugi to beda w lewo i problem jest ten ze próbuje ten kod podpiąć z aplikacją do zdalnego sterowania wraz zmodułem bluetooth, mduł bluetooth podłączyłam i sparowałam ale po napisaniu kodu aplikacja nie odnajduje przycisków i nic sie nie dzieje , myslę ,że bład jest w kodzie ale sama nie potrafie go znależć , apka której uzywam to RoboRemoFree , gdyby był jakiś przykład kodu własnie z podłaczeniem modułu bluetooth do aplikacj jakiejś za pomoca , której mogłabym zdalnie sterować z telefonu obrotami silnika ? Edytowano Sierpień 2, 2021 przez Gieneq Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Sierpień 2, 2021 Udostępnij Sierpień 2, 2021 @faustin witam na forum 🙂 Pytanie jest dużo bardziej rozbudowane od treści kursu wiec wydzielam z tematu: Ciężko mi wyobrazić sobie twój projekt, proszę żebyś wrzuciła schemat i kod programu to postaramy się pomóc. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
faustin Sierpień 3, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 3, 2021 (edytowany) void setup() { pinMode(6, OUTPUT); //Sygnał PWM silnika nr 1 pinMode(3,OUTPUT); pinMode(13,INPUT_PULLUP); digitalWrite(6, HIGH); //Ustawiamy (na stałe) stan wysoki na pinie 6 pinMode(7, OUTPUT); //Sygnały sterujące kierunkiem obrotów silnika nr 1 pinMode(8, OUTPUT); } char cmd[100]; byte cmdIndex; void exeCmd() { if(cmd[0]=='s') { digitalWrite(7, LOW); //Silnik nr 1 - obroty w lewo digitalWrite(8, HIGH); delay(30); } } Dzień dobry Dziekuje za zainteresowanie moim problemem , tak wiec sprawa wygląda tak tutaj mam wszystko podłaczone jak trzeba , moduł bluetooth sparowany jest z telefonem w aplikacji RoboRemoFree (raczej wątpie abym źle coś podłaczyła ale wysyłam zdjęcia) wyżej jest przedstawiony silniczek z niebieskim kołem , którym chce sterować w sposób zdalny (przez apke w telefonie) kod napisałam taki : void setup() { pinMode(6, OUTPUT); //Sygnał PWM silnika nr 1 pinMode(3,OUTPUT); pinMode(13,INPUT_PULLUP); digitalWrite(6, HIGH); pinMode(7, OUTPUT); //Sygnały sterujące kierunkiem obrotów silnika nr 1 pinMode(8, OUTPUT); } char cmd[100]; byte cmdIndex; void exeCmd() { if(cmd[0]=='s') { digitalWrite(7, LOW); //Silnik nr 1 - obroty w lewo digitalWrite(8, HIGH); delay(30); } } i własnie po sparowaniu arduino z aplikacja i ustawieniu w tej aplikacji interfejsu na przycisk o identyfikatorze "s" tak jak w szkicu nie działa mi to, wgl jak naciskam ten przycisk w aplikacji na telefonie silnik się wtedy nie wzbudza , wręcz przeciwnie jakby wgl nie reagował na ten kod. On kręci się nadal jak przyłoze do niego te kabelki z pinu 3 i pinu 6 z mostka ,pomimo tego ,że nie powinien się krecic dopóki ja nie nacisne przycisku w aplikacji bo taki przecież jest warunek w wyzej napisanym przez mnie kodzie. Gdyby ktos miał kod , który realizuje podobne działanie to byłoby super gdyby tutaj zamiescil, ogolnie jest mi to potrzebne z tym silnikiem poniewaz chce zrobić pojazd na arduino sterowany zdalnie z telefonu czekam na podpowiedzi i pozdrawiam. Edytowano Sierpień 4, 2021 przez Gieneq Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Sierpień 3, 2021 Udostępnij Sierpień 3, 2021 A gdzie petla loop()? I te zmienne pod setup() daj nad setup()... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
faustin Sierpień 3, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 3, 2021 cos zle mi sie skopiowało tam oczywiscie powinna byc jeszcze pętla loop Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
faustin Sierpień 3, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 3, 2021 to w takim razie to pod setup ma byc puste co mam tam wpisać? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Sierpień 4, 2021 Udostępnij Sierpień 4, 2021 8 godzin temu, faustin napisał: to w takim razie to pod setup ma byc puste co mam tam wpisać? Nic...zobacz pdstawowy szkic, jak jest napisany, gdzie co jest itp Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
faustin Sierpień 4, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 4, 2021 Ale sam kod pomijając to że w void setup nie ma być nic jest okey? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Sierpień 4, 2021 Udostępnij Sierpień 4, 2021 12 minut temu, faustin napisał: Ale sam kod pomijając to że w void setup nie ma być nic jest okey? W setup() ma byc to co jest...tylko te zmienne wywal jako globalne na sama gore Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Sierpień 4, 2021 Udostępnij Sierpień 4, 2021 #include <SoftwareSerial.h> SoftwareSerial blue(2, 3); #define led 13 char znak = 0; void setup() { blue.begin(9600); // tu zmieniasz predkosci!!! Serial.begin(9600); pinMode(led, OUTPUT); } void loop() { if (blue.available() > 0) { // tu twój serial BT znak = blue.read(); Serial.println(znak); } if (znak == 's') { digitalWrite(led, HIGH); } else if (znak == '0') { digitalWrite(led, LOW); } } Wgraj taki kod...podlacz modul pod piny 2/3 (rx/tx)...i w blue.begin ustaw taka predkosc na jaka jest modul ustawiony 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
faustin Sierpień 4, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 4, 2021 dzięki za kod Czyli jaką prędkość mam ustawić ? Skąd mam wiedzieć na jaką prędkość jest modul Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
faustin Sierpień 4, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 4, 2021 I w tym miejscu z serialem BT to o co chodzi? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
faustin Sierpień 4, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 4, 2021 I nie wiem skąd tam się wzięło LED z pinu 13 bo ja ogólnie chciałabym sterować silnikiem wtedy gdy na aplikacji nacisne odpowiedzi przycisk. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Sierpień 4, 2021 Udostępnij Sierpień 4, 2021 32 minuty temu, faustin napisał: Skąd mam wiedzieć na jaką prędkość jest modul Predkosci masz standardowe...otworz serial monitor i tam masz wypisane predkosci i zmieniaj dla blue.begin az bedzie komunikacja...oczywiscie wgrywaj kod za kazdym razem... 34 minuty temu, faustin napisał: I w tym miejscu z serialem BT to o co chodzi? Nie rozumiem... 32 minuty temu, faustin napisał: I nie wiem skąd tam się wzięło LED z pinu 13 bo ja ogólnie chciałabym sterować silnikiem wtedy gdy na aplikacji nacisne odpowiedzi przycisk. To przyklad tylko...pin wybierz jaki chcesz i dopisz kod jaki chcesz...ogolnie ten kod ma Ci na serial monitorze wyswietlac to co wyslesz przez blue...wiec niczego nie zmieniaj tylko sprawdz najpierw czy cos odbierasz...no i kable od modulu na krzyz podlsczone Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
faustin Sierpień 4, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 4, 2021 Okey. Dziękuję i już idę próbować dam znać czy się udało. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »