Skocz do zawartości

Konwenter usb - uart

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej, mam zamiar zabrać się za ogarnięcie modułu uart i moje pytanie jest odnośnie przejściówki. W Arduino był wbudowany konwenter i łączyłem się za pomocą kabla USB.. Teraz coś na stykówkę by się przydało i znalazłem coś takiego

https://sklep.avt.pl/konwerter-usb-uart-rs232-z-przewodem-100cm-pl2303hx-arduino.html?gclid=CjwKCAjwr56IBhAvEiwA1fuqGpIDOPpHhOMqESTXwWxMkQsQAbQbjYqGb3DGEojbs3A1YbwusUWk6xoCtf8QAvD_BwE

Czy to się nada do komunikacji? 

Używam takiego ale pod Linuksem, są podobno jakieś problemy z windowsami. Znajdź lepiej coś co produkuje przynajmniej DTR, a jeśli planujesz również zanawę z ESP to jeszcze RTS - odpadnie konieczność ręcznego wciskania reset/boot przy wgrywaniu programu.

• Pomogłeś! 1

Może być. Tylko RTS musiałbyś podłączyć dodatkowym kabelkiem (ja tak robię) albo użyć zmodyfikowanej wersji esptool - ale do AVR-ów nie jest to potrzebne.

• Pomogłeś! 1

Ja mam konwerter z gniazdem mini - długo szukałem w domu kabelka ale podpasował od starego playera mp3 (taki sprzed chyba 15 lat, 128 MB, pół audiobooka na niego wchodziło) 🙂

Ten z linku wcześniej był o tyle lepszy że miał zworkę 5/3.3V to się często przydaje zwłaszcza przy esp. Chyba że tutaj też jest a nie widać 

(edytowany)

Spokojnie, ładny, mały, a jak wejdziesz w ESP to kupisz drugi z wyjściem RTS 😉

Aha, i ze zworką.

Edytowano przez ethanak

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...