Skocz do zawartości

Słuchawki od smartfona, MAX98357A - jak wykorzystać klawisze w słuchawkach?

Pomocna odpowiedź

Gdybym miał w domu ten moduł to przetestowałbym z taką konfiguracją:

wzm.thumb.jpg.d8caee370cb7dc6b3d6d00aeafe6d053.jpg

Z transformatorkiem pomysł też ok pytanie tylko jak poradzi sobie z nośną wzmacniacza. 

• Pomogłeś! 1

Czekaj, te dwa głośniczki na schemacie to słuchawki? To miałoby pewnie szanse zadziałać, tyle że słuchawki będą latać w przeciwfazie. Ale coś w tym jest... muszę sobie poeksperymentować.

No hi-fi to nie będzie, do tego ten rezystor pomiędzy P-N musi tam być (trudno powiedzieć jak wzmacniacz zachowa się bez niego) przez co będziesz miał straty mocy

5 minut temu, _LM_ napisał:

No hi-fi to nie będzie

No, nie musi być 🙂 Ale wolałbym słyszeć jeden dźwięk pośrodku a nie dwie słuchawki oddzielnie 🙂

Na razie teoretyzuję: zamiast jednej słuchawki na Twoim schemacie wrzucić jakiś mały rezystorek, a obie podłączyć równolegle zamiast drugiej. Pokombinuję, tylko muszę dojrzeć do tego żeby wziąć do ręki lutownicę (na razie za wcześnie i za mało kawy) 🙂 No, i jakieś prowizoryczne gniazdko muszę zrobić, bo nie mam czteropinowych.

Dam znać jeśli coś wyjdzie (lub nie).

(edytowany)

@_LM_ No i wyszło. Zrobiłem najpierw po twojemu, potem zacząłem usuwać kolejne elementy...

Wyszło na to, że wzmacniacz pracuje bez problemu po podłączeniu słuchawek przez kondensator do jednego z pinów P lub N (bez różnicy).

Czyli całość sprowadza się do jednego kondensatora 🙂

A co do strat - to akurat przypadek, ale nie muszę zmieniać gaina przy przełączeniu głośnik/słuchawki.

Teraz tylko zastanawiam się czy ten przekaźnik jest tam w ogóle potrzebny...

Edytowano przez ethanak

Fajnie że się udało, mam nadzieję że przez takie wygibasy ten układ nie pójdzie z dymem. Dobre by było obejrzeć oscyloskopem czy tam się jakie cuda* nie dzieją na wyjściu w końcu to klasa D. Ten kondensator który musi tam być, na pewno wprowadza przesunięcia fazowe z obwodem słuchawek pytanie jak to wpływa na pracę DACa?

36 minut temu, ethanak napisał:

Teraz tylko zastanawiam się czy ten przekaźnik jest tam w ogóle potrzebny...

Jak ci styki od jacka dają radę z  prądem głośnika to da się to połączyć bez przekaźników.

*głównie oscylacje i wzbudzenia poza pasmem słyszalnym. Ja ten rezystor obciążający zostawiłbym, a przynajmniej zbadał ten układ z nim i bez niego.

1 minutę temu, _LM_ napisał:

Jak ci styki od jacka dają radę z  prądem głośnika to da się to połączyć bez przekaźników.

Niestety, czteropinowe gniazda nie miewają styków przełącznika (przynajmniej takiego nie spotkałem), ale są dwie możliwości:

1. podpięcie jakiejś krańcówki tak, aby koniec wciśniętego jacka go przełączył
  2. zastanowienie się, czy będę często przełączać się z głośnika na słuchawki (w co wątpię) i zastosowanie zwykłego ręcznego przełącznika

Po prostu okazuje się, że do przełączania wystarczy mi jedna para styków, a przekaźnik (dwucewkowy na 3V) plus wysyłka kosztuje tyle, że taniej chyba wyjdzie drugiego DAC-a tylko na głośnik postawić i przełączać pinem ~SD 😉

3 minuty temu, _LM_ napisał:

Ja ten rezystor obciążający zostawiłbym, a przynajmniej zbadał ten układ z nim i bez niego.

Wiesz, to były wstępne próby czy to w ogóle zadziała. Niestety, mam do dyspozycji tylko zabawkowy oscyloskop tak że za dużego pola do popisy przy badaniu nie mam - ale to sobie na pewno popróbuję.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...