Skocz do zawartości

Słuchawki od smartfona, MAX98357A - jak wykorzystać klawisze w słuchawkach?

ethanak

Pomocna odpowiedź

Cześć.

Ostatni problem, który muszę rozwiązać zanim zabiorę się na dobre do projektowania urządzenia.

Mam moduł MAX98357A, podłączony do gniazda jack. Moduł napędza albo słuchawki, albo po ich odłączeniu wbudowany głośniczek.

Wszystko jest pięknie. Tyle, że chciałbym użyć słuchawek od smartfona i wykorzystać klawisze (a przynajmniej pauzę). W sumie sprowadza się to do pomiaru rezystancji między pinem MIC i GND - czyli podaję 2.2V przez 2.2k na MIC i mierzę tam sobie napięcie.

A problem jest taki, że nie mogę podłączyć symetrycznego wyjścia DAC-a do czegokolwiek oprócz tych nieszczęsnych słuchawek/głośnika - a tym samym pin GND słuchawek nie jest podłączony do masy układu (w przeciwieństwie do smartfonów, które mają wyjście asymetryczne).

Jakiś pomysł? Przychodzi mi do głowy transformator, ale ostatni raz takimi rzeczami bawiłem się prawie pół wieku temu i dzisiaj nawet nie wiem czego miałbym szukać 😞

Aha, gdyby to pomogło: użyteczny sygnał doprowadzony do słuchawek mieści się w zakresie 70Hz-8kHz

Edytowano przez ethanak

@ethanak tak żeby lepiej to zobrazować problem polega na tym aby to połączyć?

image.thumb.png.ff34d61a1ea0c7308b97b28b74a74d88.png

Czyli układ pracuje w trybie mono i na wyjściu jest napięcie różnicowe które trafia na jakiś kanał w słuchawkach i GND. Patrzac na te orientacyjne pomiary, wartość średnia jest w 0V. 

Pomyślę jeszcze o tym, ale gdyby sprawdzać jak ma się sygnał na wyjściu mic? Uznać GND za źródło napięcia, porównać MIC z GND np na jakimś wzmacniaczu operacyjnym. Trzeba by jeszcze zastanowić się czy mikrofon nie będzie przeszkadzał jako równoległa indukcyjność.

Edytowano przez Gieneq

14 minut temu, Gieneq napisał:

gdyby sprawdzać jak ma się sygnał na wyjściu mic? Uznać

Tylko że pewnie nic to nie da - w końcu MIC będzie zawsze podłączony tylko do GND przez jakiś tam rezystor (od 0 do 5k, tyle podobno ma mikrofon). Czyli żadnego napięcia innego niż na GND na nim nie będzie...

W sumie transformator mi się najbardziej podoba, tylko nie wiem czego szukać. Znalazłem jakiś na tme, tylko nie wiem czy się nada (teraz z telefonu nie podam sznurka).

Pytanko: nada się taki trafo? https://www.tme.eu/pl/details/da101c/transformatory-do-pcb/murata/

Transformatorek byłby tylko do słuchawek, głośnik podłączany bezpośrednio do wyjścia DAC-a i przełączanie przekaźnikiem dwucewkowym. Bo gdyby się nadał miałbym sprawę rozwiązaną (wykrycie podłączenia słuchawek, rozróżnienie trzy i czteroprzewodowych, przyciski)...

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Możesz to narysować nie bardzo kumam ideę tego połączenia. Jak nie chcesz się bawić z transformatorami to można próbować z optoizolatorami liniowymi. Z tym że wtedy trzeba użyć nieco dodatkowej galanterii w postaci op ampów i temu podobnych 

@_LM_ wrzucę schemacik jak będę w domu (wieczorkiem). Nie chcę za dużo elektroniki - sam program jest wystarczająco poje^Wpokręcony że tego mi wystarczy co najmniej na parę miesięcy... poza tym w założeniu mam użycie jak najwięcej gotowych modułów, na razie jedyna płytka którą trzeba zrobić to coś do przylutowania wrovera i paru tranzystorów - i nie chciałbym więcej.

Bezpośrednio? Nie. Diodę trzeba wstępnie spolaryzować i nałożyć sygnał audio. Wyjście to muszę do tej noty zobaczyć czy uciągnie słuchawki zakładam 32Ω pewnie też trzeba będzie wzmocnić 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.