Gibcio2020 Napisano Sierpień 25, 2021 Udostępnij Napisano Sierpień 25, 2021 Witam ! Mam problem z kodem lub z konfiguracją routera D-Link GO-rt-n150, posiadam Publiczne IP i chciałbym mieć dostęp z poza sieci do tegoż Wemos'a oto mój kod #include <ESP8266WiFi.h> const char* ssid = "xxx"; const char* password = "xxx"; WiFiServer server(80); String Page = ""; void setup() { Serial.begin(115200); Serial.println(WiFi.localIP()); Serial.println(); Serial.println(); Serial.print("Laczenie do: "); Serial.println(ssid); WiFi.begin(ssid, password); while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) { delay(500); Serial.print("."); } Serial.println(""); Serial.println("Polaczono z WiFi"); server.begin(); Serial.println("Start servera"); Serial.println(WiFi.localIP()); } void loop() { // Check if a client has connected WiFiClient client = server.available(); if (!client) { return; } // Wait until the client sends some data while (!client.available()) { delay(1); } // Read the first line of the request String req = client.readStringUntil('\n'); client.flush(); Page += "HTTP/1.1 200 OK"; Page += "Content-Type: text/html"; Page += "<html><head>\r\n"; Page += "<title>a</title>\r\n"; Page += "</head>\r\n"; Page += "<body>\r\n"; Page += "Siemka\r\n"; Page += "</html>\r\n"; client.print(Page); client.flush(); delay(1); } Lecz po wipisaniu moje IP publicznego nic się nie dzieje, na konsoli wyświetla się: Polaczono z: Start serwera 192.168.0.102 Z góry dziękuje za podpowiedź
deshipu Sierpień 25, 2021 Udostępnij Sierpień 25, 2021 Musisz w konfiguracji routera ustawić forwardowanie portu, którego używasz (albo całe DMZ) na adres twojego urządzenia. Natomiast bardzo odradzałbym robienie tego, ponieważ natychmiast wszystkie boty w Internecie rzucą się testować wszystkie możliwe luki bezpieczeństwa na tym adresie — nawet jeśli żadnej nie znajdą, to mocno obciążą ten słabiutki mikrokontroler.
Gibcio2020 Sierpień 25, 2021 Autor tematu Udostępnij Sierpień 25, 2021 To w jaki inny sposób mogę uzyskać dostęp do tego mojego Wemos'a ?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »