Skocz do zawartości

Prąd kolektora w obwodzie z tranzystorem bipolarnym

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć! Mam pytanie dotyczące wartości prądu kolektora w obwodzie ze wspólnym emiterem.

Prąd kolektora zależy od prądu bazy i wynosi Ic = Ib * hfe. Jednak w obwodzie kolektora umieszcza się rezystor i (jeśli dobrze myślę) to on też ma wpływ na wartość prądu kolektora. Czyli można go (prąd kolektora) obliczyć na dwa sposoby. Ile zatem on wynosi?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Moim zdaniem prąd kolektora (Ic) będzie wynosił Ib*hfe, o ile wartość ta nie będzie większa od maksymalnego prądu, jaki może płynąć przez rezystor 

(napięcie na rezystorze podzielone przez jego opór).

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

@daneil737 kolega @StefanekP dobrze pisze, że jest jakiś maksymalny prąd.

Wzmocnienie prądowe zależy od wielu czynników i te β=100, czy 300 to spore uproszczenie. βzależy od prądu bazy, napięcia na bazie, napięcia kolektor-emiter, temperatury złącza i jeszcze innych parametrów.

Jeżeli weźmiesz jakiś bardzo mały prąd bazy, ustawisz jakieś napięcie polaryzujące bazę i tranzystor podłączysz kolektorem do zasilania np 6V, emiterem do masy to będziesz mógł kontrolować prąd płynący przez tranzystor ponieważ β nie może przekroczyć wartości wynikającej z tzw. punktu pracy.

Punkt pracy ustalasz napięciem na bazie i napięciem na kolektorze i z niego wynika jak prąd na wejściu zamieni się w prąd na wyjściu.

Dnia 6.09.2021 o 18:12, daneil737 napisał:

Czyli można go (prąd kolektora) obliczyć na dwa sposoby. Ile zatem on wynosi?

To o czym piszesz to obszar aktywny, wtedy rezystancja tranzystora jest dość duża i prąd wyznaczasz z innych wzorów. W obszarze nasycenia prąd jest ograniczany głównie rezystancją obciążenia w kolektorze i emiterze.

Temat pracy tranzystora w obszarze aktywnym (czy tam liniowym) jest ogromnym tematem na silnej podstawie teoretycznej, więc pytanie jak daleko chcesz zabrnąć 😉 

Edytowano przez Gieneq
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
Dnia 7.09.2021 o 15:22, Gieneq napisał:

Temat pracy tranzystora w obszarze aktywnym (czy tam liniowym) jest ogromnym tematem na silnej podstawie teoretycznej, więc pytanie jak daleko chcesz zabrnąć 😉 

Generalnie chodzi mi o to, żeby wiedzieć co się dzieje w obwodach, które montuję i rozumieć jak i dlaczego one działają.

Dziękuję za odpowiedź, to mnie zachęciło, do dalszego szukania informacji.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...