Skocz do zawartości

Ferie zimowe z kursem robotyki

Treker

Pomocna odpowiedź

Ferie zimowe z kursem robotyki

Studenci Politechniki Poznańskiej, z koła naukowego robotyki "CybAiR", przygotowali dla dzieci i młodzieży półkolonie, na których pokażą młodszym kolegom jak budować oraz programować roboty.

Nie od dziś wiadomo, że budowanie twórczych konstrukcji rozwija zdolności wizualno - przestrzenne. Natomiast, przy programowaniu robotów kształtuje się logiczne myślenie niezbędne w nauce, ale i w pracy inżyniera. Predyspozycje oraz talenty, które często niespodziewanie ujawniają się w młodym wieku, umiejętnie pielęgnowane, są naszym kapitałem na przyszłość.

Uczestnicy podczas zajęć, poznają świat robotyki codziennie budując oraz programując zawansowane i często zabawne konstrukcje. Do zbudowania czeka zarówno robot do walk "SUMO" jak i grający z człowiekiem w "kółko i krzyżyk".

Zajęcia oparte są o zestawy edukacyjne Lego Mindstorms NXT. Jak zapewniają organizatorzy, nie jest to wcale zabawka, świadczyć o tym może fakt że takie zestawy są używane na uczelniach technicznych w całym kraju.

Robot zbudowany z Lego posiada własny mikrokomputer, silniki oraz czujniki: odległości, dźwięku, dotyku i koloru. Ale to nie wszystko, studenci dobudowali do nich kompas, detektor podczerwieni, czujnik temperatury oraz zaawansowany system kamer umożliwiających śledzenie i rozpoznawanie obiektów.

Oczywiście zbudowanego robota trzeba jeszcze "ożywić", przez wgranie odpowiedniego oprogramowania. Co ciekawe z tym zadaniem poradzą sobie nawet ośmioletnie dzieci, gdyż będą programować w specjalnie przygotowanym języku obrazkowym. Według opinii ubiegłorocznych kursantów program jest równie prosty co składanie kloców. Jednak, z pomocą instruktorów, można w nim stworzyć bardzo zaawansowane algorytmy. Na uczestników, powyżej 12 roku życia, czeka powszechnie stosowany na uczelniach język C++, oczywiście wprowadzany od podstaw.

Bardziej ambitni, będą mogli udoskonalić robota do walk SUMO, weterana wielu pojedynków oraz kroczącego "Qadrabota".

Z całą pewnością warto zainwestować w rozwój swojego dziecka. Kto wie, może robotyka stanie się jego pasją i za kilkanaście lat to właśnie jego robot będzie badał powierzchnię Marsa.

Warsztatom patronuje koło naukowe Automatyki i Robotyki "CybAiR"

Informacje:

Kursy przeznaczone są dla dzieci w wieku od 8-12lat, oraz młodzieży w wieku 13-16lat.

www.TwojRobot.pl

Źródło: robotyka.com

byłem na tych letnich kursach... Od razu gdy je zobaczyłem przeniosłem się na 13-16

Te kursy można powiedzieć uczą tylko programowania. Oczywiście są jakieś szanse że traficie na kogoś w tym zainteresowanym... Ale nie liczcie na to 🤣

ja mieszkam ok. 100km. od Poznania i nie narzekałem, że przez 6 dni z rzędu w lato musiałem wstawać o 6 rano by zdążyć 😅 i oczywiście zawsze czekałem 30 min przed kursem

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...