Skocz do zawartości

LM1085IT-5 I wybuchający kondensator na zasilaniu

MarJ

Pomocna odpowiedź

Mam zagwozdkę:

1105025550_Zrzutekranu2021-11-6o20_02_48.thumb.png.983ce85ea0f1f1c44749f9f0c70327a3.png

C1 10uF/16V Tantal / C2 100uF/16V Tantal

Układ działa idealnie z LM1117-5V, dziś wlutowałem w jedną płytkę LM1085IT-5 i na 5-6V wszystko jest OK, podłączenie 12V wywala C1. W dokumentacji aplikacja jest podana do lm1117, oczywiście  gotowy układ LM1085 bez C1 na 12V działa bez problemu, ale nie o to chodzi.

Dlaczego przy LM1117 wszystko gra, a LM1085 wywala ten kondensator?

Edytowano przez MarJ

C1 nie jest potrzebny i nie do końca rozumiem czemu tam się znajduje akurat tantalowy ale na początek możesz sprawdzić czy na pewno wytrzymuje napięcie 12V (bezpośrednio podłączyć pod źródło  bez układu), później dołożyć diodę przy IN. Innym problemem mogą być elementy indukcyjne w obwodzie (wywala go z obciążeniem czy bez?).

16 godzin temu, MarJ napisał:

Dlaczego przy LM1117 wszystko gra, a LM1085 wywala ten kondensator?

Mogłoby to świadczyć o wzbudzaniu się układu, wtedy C1 stanowi zwarcie dla wysokich częstotliwości, spróbuj równolegle do niego podłączyć kondensator ceramiczny 100n. Ten układ masz na stykówce? Jak to masz zbudowane, pokaż zdjęcia

Ten kondensator jest tam potrzebny wg dokumentacji obu układów, ale odpowiedź jest już znana, ta jedna jedyna płytka na której wymieniłem LM1117 na LM1085 ma błąd produkcyjny i zwarcie na GND - OUT, dlatego wlutowany LM1117 wystrzelił ten kondensator również 🙂 

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kondensatory tantalowe mają na obudowie kreskę na dodatniej elektrodzie. Możliwe że jeden lub oba są wlutowane na odwrót. Dlatego wybuchają, a z mojego doświadczenia, przy takiej polaryzacji zachowują się jak "zwarcie" stąd też możliwe to co mówisz o zwarciu GND - OUT.

• Lubię! 1

2 godziny temu, Harnas napisał:

Kondensatory tantalowe mają na obudowie kreskę na dodatniej elektrodzie. Możliwe że jeden lub oba są wlutowane na odwrót. Dlatego wybuchają, a z mojego doświadczenia, przy takiej polaryzacji zachowują się jak "zwarcie" stąd też możliwe to co mówisz o zwarciu GND - OUT.

Nie no, nawet jak bym o tym nie wiedział, jak bym nie zauważył znaków, nie zauważył różnicy w długości nóżek , to wybuchający kondensator był na GND - IN, a zwarcie było z OUT 😉, ewidentny błąd produkcyjny taniej chińskiej płytki.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.