Skocz do zawartości

Zasilanie 2 pinowego paska led

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć, zaczynam swoją przygodę z arduino i elektroniką. Natknąłem się na mały problem z próbą zasilenia paska led. 
Ma on długość ok. 2m. Podpinając pasek do pinu DIGITAL i GND na arduino pasek świeci dość słabo. Podpinając do 5V i GND tracę możliwość zmiany jasności itd. Jak sobie z tym poradzić? 

https://imgur.com/CNTXEhL

image.thumb.png.437fdd79be6dc07fb37083fc7fefe885.png

Z góry dziękuję za pomoc 😉

Edytowano przez Gieneq
Proszę używać serwera forum
Dnia 13.11.2021 o 16:41, H1M4W4R1 napisał:

image.thumb.png.db2b983b9163de5a38e1b6e9ab9563ef.png

Używasz BJT (NPN) i MOSFET'a. Kontrolujesz bramkę (tak, wiem, że to baza) tranzystora NPN przy użyciu PWM (digitalWrite([PIN], [0-255])), z tym, że nie każdy pin Arduino obsługuje PWM. Na większości modeli jest oznaczenie tyldy 😉 

Pasek zasilasz też z 12V (o ile to ten na zdjęciu).

W ten sposób minimalizujesz straty energii i zachowujesz kontrolę jasności 😉 

To co musisz dołożyć do Arduino jest poza przerywanym box'em.

Dzięki wielkie za pomoc, lecą do mnie tranzystory IRL530N to będę mógł je między innymi do tego wykorzystać. A co odnośnie paska to zapomniałem dodać, że jest on 5V. 

8 godzin temu, xRafiok napisał:

Dzięki wielkie za pomoc, lecą do mnie tranzystory IRL530N to będę mógł je między innymi do tego wykorzystać. A co odnośnie paska to zapomniałem dodać, że jest on 5V. 

To zamiast do 12V wpinasz do 5V. Twoje tranzystory powinny spokojnie zastąpić tego MOS'a w układzie. BJT służy głównie, by nie spalić Arduino 😉 Btw. rezystor 2.2k możesz zastąpić np. 10k, wszystko zależy od częstotliwości PWM, której będziesz używać do sterowania tranzystorem, ale raczej zostaniesz przy standardowej, więc większych problemów nie będzie 😉 

• Lubię! 1
(edytowany)
15 minut temu, xRafiok napisał:

Czy przed tranzystorem zawsze musi być rezystor? Czy mogę zrobić układ "na chwilę" bez rezystora?

W przypadku rezystora 1k ogranicza on prąd pobierany z mikrokontrolera przez tranzystor BJT. Teoretycznie może go nie być, ale w krytycznej sytuacji można spalić mikrokontroler. 

W przypadku rezystora 2.2k (na schemacie) jest on obowiązkowy, bo musi oddzielić napięcie zasilania od masy. Inaczej w przypadku zamknięcia tranzystora BJT powstałoby zwarcie masy z zasilaniem, co w 99% przypadków skutkuje albo poparzeniem albo pożarem 😉 

Poza tym w przypadku braku rezystora 2.2k N-MOSFET byłby zawsze otwarty, więc układ by nie działał jak należy.

Wartości rezystorów są głównie poglądowe, na starcie możesz tam wstawić cokolwiek masz w szufladzie 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...