_LM_ Napisano Listopad 13, 2021 Udostępnij Napisano Listopad 13, 2021 (edytowany) Potrzebuję sygnału zegarowego z tego układu https://cdn.sparkfun.com/datasheets/Dev/Arduino/Other/CH340DS1.PDF do taktowania mikrokontrolera. Czy mogę go pobrać z pinów XI XO, jeśli tak to z którego? XO? Druga część pytania - o przejściówkę BT - jak narysuję schemat 🙂 Update: na wyjściu XO jest sygnał sinus 12MHz o wartości 2.56Vpp chcę go doprowadzić do CLKI w AtTiny13 Edytowano Listopad 13, 2021 przez _LM_ Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
BlackJack Grudzień 25, 2021 Udostępnij Grudzień 25, 2021 Zazwyczaj robi się, to przez bramkę logiczną NOT. Gdybyś miał Ch340 wersja T nie ma problemu bo ma pin(1) z wyprowadzeniem F_PLL. TEż mam taki dylemat jak tu łatwo przetaktować Arduino z 16 na 24MHz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Grudzień 25, 2021 Autor tematu Udostępnij Grudzień 25, 2021 Dzięki za odpowiedź, okazało się że attiny na wewnętrznym generatorze bez problemu utrzymuje stabilną częstotliwość na tyle aby komunikacja soft uart działa bez problemu. Mimo to zostawiłem sobie taką możliwość tj: wyjście generatora z ch340 jest dociągnięte do clki w układzie attiny. Co do przetaktowania avr, nie stanowi to zwykle problemu w zakresie częstotliwości o których mowa, pierwszy moduł który odmawia posłuszeństwa to eeprom, lecz nie testowałem tego, są szybsze układy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »