Skocz do zawartości

Kontroler ledów

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

U5 także nie stanowi problemu. Został jeszcze kwarc bo tranzystorów raczej nie należy chyba podejrzewać. Może podać więcej prądu na tą linie gdzie jest zwarcie i w końcu winowajca się skopci 😉

Edytowano przez shady
(edytowany)

Kwarc przeważnie jest podłączony od układu, przez kondensatory do masy. Masz jakieś dodatkowe info nt tego sterownika? Może dałoby się odnaleźć jego schemat

A co to są te q3 i q4? Zmierz d3 (multimetrem) czy niema zwarcia 

Edytowano przez _LM_
(edytowany)

Znalazłem! zwarcie było pod goldpinami pomiędzy GND a 3.3V widać tam taki chyba ubytek lakieru i nie mogę się pozbyć tej plamy cyny... Załączam kilka fotek zanim puszcze zasilanie dajcie znać czy moje amatorskie lutowanie przejdzie próbę 🙂 ciężko polutować ten esp moje oczy wysiadają przy takim maleństwie.

IMG_9635.jpg

IMG_9634.jpg

IMG_9633.jpg

IMG_9632.jpg

Edytowano przez shady
  • Lubię! 1

Brawo 🙂 tę plamę powinieneś dać radę odciągnąć plecionką z dobrym topnikiem. Taka uwaga zanim włączysz, mogłeś po usunięciu zwarcia wstrzymać się z układami niskiego napięcia a wcześniej podłączyć aby sprawdzić czy na pewno jest te 3.3V 

(edytowany)

Zaprogramowałem układ esp8266 używając tasmoty próbowałem także espeasy, wszystko przebiegło poprawnie ale po restarcie nie rzuca żadnej sieci wifi. Nie wiem czy program w ogóle się odpala czy tylko radio nie działa... co to za element który zaznaczyłem na czerwono? Jeżeli kondensator to jakoś nie mogę zmierzyć jego pojemności...

IMG_9707 (002).jpg

Edytowano przez shady
3 godziny temu, shady napisał:

chyba mogę chwilowo pominąć ten kondensator aby zobaczyć czy sieć się pojawi?

Ja bym nie ryzykowal...moduly rf to strasznie czule koncowki...ten kondensator napewno sluzy jakos do dopasowania antey lub jakos podobnie...chodzi o to ze gdyby esp nie spodobalo sie ze ten kondensator usunales to problemem moze byc nie tylko brak zasiegu a upalona koncowka rf na wieki...(ktorej juz nie wymienisz) , ale to takie moje uwagi (modelarskie)...poczekaj az ktos madrzejszy sie wypowie...

Jak dobrze zrozumiałem to @shadyi tak już zdążył włączyć zasilanie. Zaś @farmaceutama rację: nie powinno się uruchamiać nadajników w.cz bez anteny. Co do tego kondensatora, jeśli zostanie pominięty to pojemności pcb przejmą jego rolę, skoro i tak już zdążyłeś włączyć układ to jak coś miało pójść nie tak pewnie już poszło 

Jeżeli układ dał się zaprogramować to chyba można stwierdzić że działa. Natomiast po restarcie nie odpala się wifi - co to może oznaczać? Może ta pamięć po SPI jest uwalona i blokuje możliwość uruchomienia się mikrokontrolera? Jak podłączę programator to po uruchomieniu się układu z wgraną tasmotą powinno coś być widać na terminalu?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...