Skocz do zawartości

Kontroler ledów


Pomocna odpowiedź

Panowie mam taki oto sterowonik ledów na esp8266 i coś się stało - mam zwarcie pomiędzy masą a zasilaniem. Zdjąłem esp ale zwarcie nadal jest obecne. Co byście sprawdzili w następnej kolejności - może jakiś kondensator robić zwarcie? Zastanawiają mnie dwa miejsca w obrębie esp - są połączone pady, ale wygląda to na celowy zabieg.

IMG_9618.jpg

Link to post
Share on other sites
9 minut temu, farmaceuta napisał:

moze stabilizator??

Popieram, chyba nawet widzę tam kropkę od przepalenia, ale rozdzielczość jest niska i to może być po prostu downscaling grafiki 😛 

Link to post
Share on other sites
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

zdjąłem stabilizator i bez zmian, wiec to nie on. Wcześniej jak podłączyłem zasilanie to wydawało mi się że ten dławik się grzał - ale muszę to jeszcze sprawdzić.

Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, shady napisał:

 Wcześniej jak podłączyłem zasilanie to wydawało mi się że ten dławik się grzał 

Dlawik to akurat nie problem ze sie cos grzal...a jest tam jeszcze U5...co to bedzie??

Link to post
Share on other sites
(edytowany)

Już wiem, grzeje się to: U2

Co prawda bez niego nadal zwarcie pomiędzy VCC a GND

Sprawdzam to na tych goldpinach.

 

IMG_9628.jpg

IMG_9629.jpg

Edytowano przez shady
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, shady napisał:

zdjąłem stabilizator i bez zmian, wiec to nie on. Wcześniej jak podłączyłem zasilanie to wydawało mi się że ten dławik się grzał - ale muszę to jeszcze sprawdzić.

Dławiki bardzo często się grzeją 😉 (silniki krokowe też..., to akurat zwykle nie jest żaden problem jak mówi @farmaceuta ) 

1 godzinę temu, shady napisał:

Już wiem, grzeje się to: U2

 

9 minut temu, farmaceuta napisał:

O ile sie nie myle to U2 to pamiec flash, wiec bez tego i tak nie przetestujesz...a jakie sa objawy wogole?? Co sie dzieje po podaniu zasilania etc?

Zgadza się, konkretniej 8Mbit NOR po SPI 😉 Chociaż dziwne, że coś ją uwaliło... Coś gdzieś musiało przebić 5V albo 12V na szynę 3.3V... Bo te pamięci wbrew pozorom są dość wytrzymałe...

EDIT: Sprawdź przy okazji napięcie na 3.3V, bo regulator mógł przebić na 12V 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Lubię! 1
Link to post
Share on other sites

ale w tej chwili mam zdjętą tą pamięć i nadal mam zwarcie pomiędzy VCC i GND więc może to wcale nie jest wina tej pamięci a grzeje się z powodu zwarcia w innym miejscu.

Link to post
Share on other sites
11 minut temu, shady napisał:

ale w tej chwili mam zdjętą tą pamięć i nadal mam zwarcie pomiędzy VCC i GND więc może to wcale nie jest wina tej pamięci a grzeje się z powodu zwarcia w innym miejscu.

Jak pamięć się grzała to naprawdę sprawdź napięcie na 3.3V, bo jak tam poszło 12V to prawdopodobnie płytkę możesz wydupić do kosza 😛 (taniej będzie kupić nowy sprzęt niż to łatać)

Edytowano przez H1M4W4R1
Link to post
Share on other sites

Tylko jak mam sprawdzić napięcie na lini 3.3V jak tam mam zwarcie między masą a vcc. Pozdejmowałem wszystkie możliwe układy scalone i cały czas problem występuje. Te największe kondensatory tez wylutowałem i także nic to nie zmieniło. Więc albo gdzieś między ścieżkami jest zwarcie albo jeszcze jakieś mniejszy kondensator zwiera do masy.

Link to post
Share on other sites
9 minut temu, shady napisał:

Tylko jak mam sprawdzić napięcie na lini 3.3V jak tam mam zwarcie między masą a vcc. Pozdejmowałem wszystkie możliwe układy scalone i cały czas problem występuje. Te największe kondensatory tez wylutowałem i także nic to nie zmieniło. Więc albo gdzieś między ścieżkami jest zwarcie albo jeszcze jakieś mniejszy kondensator zwiera do masy.

Kondensatory raczej nie zwieraja...jak juz masz sprzet do takich robot to jechaj z tym po kolei...wylutuj tranzystory (pojedynczo) i sprawdzaj...moze jest zwarcie przez bramke? 

Dalej nie napisales co sie dzieje jakie objawy...

Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, farmaceuta napisał:

Kondensatory raczej nie zwieraja...jak juz masz sprzet do takich robot to jechaj z tym po kolei...wylutuj tranzystory (pojedynczo) i sprawdzaj...moze jest zwarcie przez bramke? 

Dalej nie napisales co sie dzieje jakie objawy...

Objawy takie że nie działa 🙂 Chciałem wrzucić nowy firmware i chyba na masę podałem RXD lub TXD od programatora. Od tego czasu mam zwarcie między GND a VCC na lini 3.3V - więc pomyślałem że uwalił się układ ESP. Zdjąłem go ale zwarcie nadal pozostało. Więc zdejmuję po kolei następne elementy i sprawdzam czy zwarcie ustąpiło.

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.