GM192 Napisano Grudzień 4, 2021 Udostępnij Napisano Grudzień 4, 2021 Witam! 🙂 Głowię się nad tym problemem już od kilku dni i nie mogę znaleźć odpowiedniego rozwiązania. W moim projekcie będę miał dwa Arduino - i chcę przekazywać z jednego do drugiego dwie wartości liczbowe w dość małych interwałach czasowych, nie są to stałe wartości, zakładam że z każdym kolejnym wykonaniem pętli w pierwszym Arduino wartość ta ulegnie zmianie. W jaki sposób drugie Arduino może w wygodny sposób pobrać tę wartość? Chcę uniknąć tu wszelkich komunikacji po Serial, I2C, najchętniej to bym podpiął po prostu X przewodów i ustawiał na nich odpowiednie bity, ale nie będę miał raczej dostępnych aż 16 pinów na obu płytkach. 😉 Myślałem już o rejestrach przesuwnych czy (de)multiplekserach, ale wydaje mi się że wszystkie te rozwiązania będą miały ten sam problem - mogę wysłać z pierwszego Arduino 16 bitów, ale chyba nie będę w stanie zagwarantować odczytania ich w ten sam sposób po drugiej stronie (musiałbym być w stanie idealnie zsynchronizować oba Arduino pod kątem otrzymania pierwszego bita, a to będzie niewykonalne)? Czy jest jakieś inne proste rozwiązanie o którym nie pomyślałem, albo jakiś inny moduł za pomocą którego mogę to osiągnąć? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Grudzień 6, 2021 Udostępnij Grudzień 6, 2021 Dnia 4.12.2021 o 16:56, GM192 napisał: Chcę uniknąć tu wszelkich komunikacji po Serial, I2C, Z jakiegoś konkretnego powodu? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 6, 2021 Udostępnij Grudzień 6, 2021 Dnia 4.12.2021 o 16:56, GM192 napisał: Myślałem już o rejestrach przesuwnych SPI to nic innego jak taki rejestr przesuwny z gwarancją odebrania przez obsługę w przerwaniu. 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »