Skocz do zawartości

Przekazanie dwóch liczb z zakresu 0-1000 i 0-100 z jednego Arduino do drugiego

GM192

Pomocna odpowiedź

Witam! 🙂

Głowię się nad tym problemem już od kilku dni i nie mogę znaleźć odpowiedniego rozwiązania. W moim projekcie będę miał dwa Arduino - i chcę przekazywać z jednego do drugiego dwie wartości liczbowe w dość małych interwałach czasowych, nie są to stałe wartości, zakładam że z każdym kolejnym wykonaniem pętli w pierwszym Arduino wartość ta ulegnie zmianie.

W jaki sposób drugie Arduino może w wygodny sposób pobrać tę wartość? Chcę uniknąć tu wszelkich komunikacji po Serial, I2C, najchętniej to bym podpiął po prostu X przewodów i ustawiał na nich odpowiednie bity, ale nie będę miał raczej dostępnych aż 16 pinów na obu płytkach. 😉

Myślałem już o rejestrach przesuwnych czy (de)multiplekserach, ale wydaje mi się że wszystkie te rozwiązania będą miały ten sam problem - mogę wysłać z pierwszego Arduino 16 bitów, ale chyba nie będę w stanie zagwarantować odczytania ich w ten sam sposób po drugiej stronie (musiałbym być w stanie idealnie zsynchronizować oba Arduino pod kątem otrzymania pierwszego bita, a to będzie niewykonalne)? 

Czy jest jakieś inne proste rozwiązanie o którym nie pomyślałem, albo jakiś inny moduł za pomocą którego mogę to osiągnąć?

Dnia 4.12.2021 o 16:56, GM192 napisał:

Myślałem już o rejestrach przesuwnych

SPI to nic innego jak taki rejestr przesuwny z gwarancją odebrania przez obsługę w przerwaniu. 😉 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.