Gieneq Napisano Grudzień 6, 2021 Udostępnij Napisano Grudzień 6, 2021 Może ktoś z was trafił na ten film: lub inspirowany film z kanału RS elektronika: co o tym sądzicie? 🙂 Jak ktoś mnie pyta o zobrazowanie przepływu prądu to moim ulubionym przykładem jest łańcuch rowerowy, którego ogniwa to elektrony - brak zagęszczeń, natychmiastowy ruch w każdej części obwodu (w analogi wodnej takich udogodnień niestety nie ma). Pytam o Wasz komentarz, dla mnie to że ta teoretyczna linia nie ma oporu jest podstawowym błędem tego rozumowania, bo wtedy jej długość może być dowolna. W drugim filmie mowa że "Rzeczywista prędkość poruszania się elektronów w przewodniku to 0,1 mm/s, co jest poprzedzone komentarzem, że prędkość przepływającego prądu jest bardzo duża... To co z definicją natężenia prądu I = dq/dt? 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pmochocki Grudzień 6, 2021 Udostępnij Grudzień 6, 2021 1 godzinę temu, Gieneq napisał: Jak ktoś mnie pyta o zobrazowanie przepływu prądu to moim ulubionym przykładem jest łańcuch rowerowy, którego ogniwa to elektrony - brak zagęszczeń, natychmiastowy ruch w każdej części obwodu (w analogi wodnej takich udogodnień niestety nie ma). Z jednej strony tak, ale... elektron ma masę spoczynkową me ≈ 9,109 382 91×10−31 kg i jak do tego weźmiemy pod uwagę pojęcie masy relatywistycznej to się okazuje, że ten elektron to nie może sobie z prędkością światła pomykać na całej długości obwodu, tak jakby to analogia do łańcucha sugerowała. 🤔 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Styczeń 20, 2022 Autor tematu Udostępnij Styczeń 20, 2022 Ciekawe, temat toczy się dalej, tym razem coś od słynnego redaktora naczelnego Piotra Góreckiego: 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Styczeń 20, 2022 Udostępnij Styczeń 20, 2022 (edytowany) Oo nie wiedziałem że Pan Piotr ma swój kanał na YT ja od siebie mogę polecić kanał smartgasm jest tam sporo fizyki kosmosu i matematyki 🙂 Edytowano Styczeń 20, 2022 przez _LM_ Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź