Skocz do zawartości

Podłączenie nieznanego głośnika do baterii

Johny700

Pomocna odpowiedź

Wczoraj z zepsutego czołgu(chyba przerwany kabel, ale mniejsza z tym) wymontowałem głośnik. Zdjęcia przód, tył w załączniku. jak podłączam głośnik to słychać takie jakby tykanie. Testowałem już z każdym napięciem(od 1,2 v do 24 v) i tyka jakby chyba głośniej. Z tego co mi się udało wywnioskować to głośnik działa na cewkę, która po odłączeniu porusza membraną co powoduje dźwięk. Ma ktoś pomysł jak to podłączyć. przez co? A no i stosowałem poprawne podłączenie czerwony plus, granatowy minus

IMG_20220107_102945.jpg

IMG_20220107_102951.jpg

Sam głośnik to tylko przetwornik dźwięku i sam z siebie nie będzie odtwarzał dźwięku. Potrzebne jest źródło dźwięku, np. odtwarzacz MP3 i wzmacniacz. W tym przypadku jest to mały głośniczek więc i wzmacniacz wystarczy o małej mocy ułamka wata, np. na układzie scalonym TDA2822 - stereofoniczny wzmacniacz 2x1W. Oczywiście sam układ scalony nie wystarczy potrzebne są inne elementy do jego działania. Wzmacniacz warto wyposażyć w regulację głośności - potencjometr. W przeciwnym razie dźwięk może być odtwarzany z pełną mocą wzmacniacza.

Podłączanie takiego głośniczka wprost do źródła wysokiego napięcia np. 24V może zakończyć się uszkodzeniem tego głośniczka. Niższe napięcie nie jest już tak groźne dla cewki głośnika.

(edytowany)

nie no, ja myślałem że powinien zacząć grać. Olśniło mnie. 

Dałbym radę bez układu scalonego, zrobić taki wzmacniacz?

Jak podłączyć taki głośnik do odtwarzacza mp3? czy arduino może być taki odtwarzaczem?

Edytowano przez Johny700

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

2 godziny temu, ethanak napisał:

@Johny700 a co Twoim zdaniem powinien zrobić głośnik po podłączeniu do baterii?

To zalezy do jakiej baterii...jesli do lipo to techno..jesli liion to cos z klasyki..jesli do starego alumulatora kwasowego z poloneza to zapewne przeboje biesiadne...😏

• Lubię! 2

Można zbudować wzmacniacz na tranzystorach, ale taki wzmacniacz może być trudniejszy do uruchomienia. Wspomniany wzmacniacz na układzie scalonym TDA2822 jest bardzo prosty i zawiera mało elementów. Dostępne są gotowe zestawy do zmontowania tego wzmacniacza. Mimo to głośniczek ze zdjęcia może być zbyt mały do głośniejszego odtwarzania dźwięku. 

Oprócz wzmacniacza potrzebne jest źródło dźwięku. W tym czołgu był to generator efektów dźwiękowych. Takim źródłem dźwięku może być odtwarzacz MP3, ale pobierając sygnał z jego wyjścia słuchawkowego łatwo jest przesterować wzmacniacz zbyt silnym sygnałem z takiego odtwarzacza. Na wejściu wzmacniacza potrzebny jest potencjometr, a najlepiej przed tym potencjometrem dodać dzielnik napięcia, który zredukuje sygnał do odpowiedniej wartości. Jako źródło sygnału można wykorzystać także dostępne na aukcjach internetowych moduły odtwarzaczy audio.

Co do samego głośniczka to jego moc jest znikoma i uzyskany dźwięk nie będzie głośny ani dobrej jakości. Lepszym rozwiązaniem było by wykorzystanie głośnika (głośników) o lepszych parametrach i większej mocy np. z odzysku. Wtedy będzie potrzebny wzmacniacz o większej mocy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.