Skocz do zawartości

EasyEDA - część projektów zniknęło

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Właśnie spotkało mnie to, co niektórym się już zdarzyło na EasyEDA.
Mój projekt zniknął dokładnie jak tu: https://easyeda.com/forum/topic/Project-Folders-are-now-empty-design-files-missing-691da2d36a66422d9f97694063a18120

Co mam na myśli pisząc zniknął. Projekt jest, ale ma dane tylko z sekundy po utworzeniu:

image.thumb.png.7c213ee9f784d722dc23a6706ecd4dca.png

Nie ma schematu, który był i był nawet ostatnio modyfikowany - screenshoty są na forum. 

Czyli w ramach przestrogi przypominam - tylko twardziele nie robią backoupów. Pora przejść na KiCada, ale muszę zestawić sobie sprzęt...

Edytowano przez pmochocki

Nie znam tego programu, ale uważam iż powinno się unikać programów przechowujących dane w chmurze. Coś pójdzie nie tak i nie mamy danych. Nie wiadomo kto też ma dostęp do takich danych i co z nimi zrobi. Możemy mieć ciekawy projekt, który "wycieknie" i pojawi się w jakieś firmie jako ich projekt. I jak udowodnić, że to jest nasz projekt? Firma Altium opracowała nową darmową wersję programu Autotrax, który przechowuje dane wyłącznie w chmurze no i program ten chyba nie cieszy się zbytnią popularnością.

KiCad raczej nie ma wygórowanych wymagań systemowych i będzie działał na starszych komputerach. Ewentualnie mogę zasugerować darmową wersję programu DipTrace, który również jest spolonizowany. Twórcy DipTrace prowadzą dość przyjazną politykę licencyjną i możliwe jest nabycie tańszych niekomercyjnych licencji tego programu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...