jugan1 Napisano Styczeń 10, 2022 Udostępnij Napisano Styczeń 10, 2022 Witam, Wszędzie słyszę, że, aby w obwodzie płynął prąd, ten obwód musi być zamknięty. W internecie można znaleźć jednak obwody / układy, w których mamy antenkę / cewkę np. Moduł radiowy RF 433MHz Arduino - AK-RX-4. Tam ta antenka / cewka z jednej strony jest połączona z układem, a z drugiej do... niczego. Jak to zatem działa? Wiem, że jest zjawisko indukcji elektromagnetycznej, w ramach którego, jeżeli zmieniamy pole magnetyczne przy jakimś obwodzie to w tym obwodzie zaczyna płynąć prąd. Jednak myślałem, że i tak obwód musi być zamknięty. Dlaczego? Weźmy jakiś krótki odcinek prostego drutu. Nawet jeśli prąd płynąłby w obwodzie zamkniętym to dokąd "pójdą" elektrony, gdy dojdą do końca drutu? Oczywiście mogę sprawdzić to za pomocą multimetru, ale wiem, że on wysyła jakiś mały prąd, więc jednak będzie to obwód zamknięty. Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Styczeń 10, 2022 Udostępnij Styczeń 10, 2022 2 godziny temu, jugan1 napisał: Jak to zatem działa? Zmiana potencjału nie następuje natychmiast, tylko jest lekko opóźniona, gdyż wynika z ruchu elektronów. Oczywiście w przypadku anten ten ruch jest bardzo niewielki. Antena zawsze jest zasilana ze źródła prądu zmiennego. (nawet jak to źródło jest zasilane prądem stałym). Gdy źródło zmienia stan z niskiego na wysoki na źródło płyną elektrony, które zwiększają potencjał anteny do wyrównania się ze źródłem. Gdy źródło zmienia stan na niski, to elektrony płyną ze źródła do anteny. W ten sposób przy dużych częstotliwościach elektrony zaczynają wibrować w antenie jednocześnie tworząc nieznaczny przepływ prądu elektrycznego, który wytwarza znaczne pole magnetyczne np. WiFi. Pominąłem ruch elektronów na źródle 😉 2 godziny temu, jugan1 napisał: Wszędzie słyszę, że, aby w obwodzie płynął prąd, ten obwód musi być zamknięty. To myślenie elektryków i elektroników. W fizyce prąd może przepływać też w otwartym obwodzie, aczkolwiek nie będzie płynął w sposób ciągły. Przykładem jest właśnie antena, gdzie elektrony poruszają się w formie wibracji między źródłem, a anteną. W skrócie - częstotliwość jest na tyle duża, że w wyniku ciągłej zmiany stanu źródła elektrony nie zdążą zmienić potencjału anteny, przez co na antenie ciągle występuje ruch elektronów - raz w jedną, raz w drugą stronę, co wytwarza pole magnetyczne. Prościej nie umiem... 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »