Skocz do zawartości

Czujnik odległości przy mikrofali

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witajcie, mam takie pytanie. Chciałbym zamontowac czujnik odległości przy mikrofali. Od razu napisze że nie mam na myśli domowej, tylko 10m piec, który ma 2 palniki gazowe  i 6 magnetronow.

Jaki jest problem. Do mikrofali wjeżdża taśma aluminiowa oblana gumą, która po 100m będzie uszczelka. W samym piecu wisi ona z powietrzu, dopiero dalej jest transport. Profil nie może być zbytnio naprężony gdyż taśma aluminiowa może pęknąć. Niestety parametry nigdy nie są takie same, są odchylki i trzeba na oko ocenić czy jest profil naprężony czy w miarę luźny. Piec ma regulowana wysokość wejścia i na podstawie obserwwcji ustaliliśmy jedna wysokość i po prostu profil musi być po środku wejścia, taki punkt odniesienia. Jednak jak to operatorzy często zapominają o tym, nie zauważa i potem coś pęka i ojejku. Chciałem to zasygnalizować jakimś czujnikiem odległości tylko problemem są fale mikrofalowe. Nie mogę zdecydować się na czujnik ultradźwiękowy bo jestem wręcz pewien że będą duże zakłócenia. Pytanie moje, co może się nadać do tego? 

Edytowano przez Krawi92

Faktycznie. Tak na oko bo nie pamiętam, ale otwór wejściowy pieca ma nie więcej niż 50cm. Dokładność nie musi być duza +/- 3cm, profil gdy jest luźny troszkę pracuje góra dół. Widziałem analogowe czujniki od 5-80cm. Przeliczyłbym to w adc. Zastanawia mnie też funkcjonowanie uC w tak zakłóceniowym środowisku. 

Spróbuj ToF - na dwóch metrach masz dokładność do milimetra. Tylko fakt, nie wiadomo jak to będzie działać... bez prób nie będziesz wiedział.

• Pomogłeś! 2

Może być, weź pod uwagę że te 200cm to w warunkach kompletnej ciemności i czasie pomiaru pół sekundy, ale może wystarczy. Myślałem o VL53L1X.

• Pomogłeś! 1

No ten VL53L1X większy zakres ma. Nie oszukujmy się że na cenę też patrzę. Trzeba przetestować, nie planuje nawet wyświetlać tej odległości tylko sygnalizować albo na ledowym wyświetlaczu "bad" lub "ok" lub nawet 2 diodami. 

Dzięki za pomoc 

Tak jak mówiłem - nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział. Pisałem o L1X bo więcej się nim bawiłem, ale L0X powinien wystarczyć.

Tak swoja drogą ciekawe, czy program by się zmieścił w ATtiny85 🙂

• Lubię! 1

Zaraz poczytam notę i zobaczę, czy trzeba sobie przeliczać ten pomiar czy gotowy już pomiar odczytuje z ramu czujnika. Nie wiem ile kB ma attiny85, ale gdybym zrezygnował z wyświetlacza tylko 2 sygnalizacyjne diody to czemu nie. 

Czy ma ktoś jakąś bibliotekę do obsługi tego czujnika w C? Kurcze sporo tego jest na Arduino, a ja jeszcze za mały skill mam, żeby przeportowac taki kod do C. Trochę pobieżnie przeglądałem notę i średnio coś się tam mogę odnaleźć 😑

Powracam z pytaniem odnośnie czujnika. Odpalilem go dziś na arduino, testowalem kilka bibliotek i najbardziej mnie denerwuje, że pomiar który wyświetlam w mm nie zgadza się. Gdy wgram sobie orginalny przyklad to różnica wynosi no z 5cm. Próbowałem ręcznie to kalibrować pod centrymetr i po prostu tę wartość odejmować, jednak zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie. Wiem, że na ten czujnik ma wpływ naświetlenie itp, dziwi mnie taka różnica. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...