Skocz do zawartości

Licznik smaochodowy BMW E36 i Arduino Nano

Pomocna odpowiedź

@melonikq witam na forum 🙂 

Może opisz trochę szczegółowiej problem, dodaj zdjęcie. Szczerze to bym się nie domyślił o co pytasz, bo nie interesuję się BMW (jeżeli o to chodzi). Na forum o elektronice licznik może kojarzyć się z układem elektronicznym, miernikiem, a z tego co się domyślam pytasz o zegar/predkościomierz z auta.

@melonikq nie znam się, ale może ten temat pomorze. Pamiętam że było tego sporo na forum. Skorzystaj z wyszukiwarki szukając hasła "licznik' albo "zegar"

• Pomogłeś! 1
Gość

Możesz mi wyjaśnić dlaczego nano  nie jest podłączone do napięcia +5V na pinie 5V lub do +12V!!! na pinie VIN  .Jeśli nie podłączyłeś nano do zasilania to trudno by licznik działał.Schemat jest ciutkę niedokończony.Podłącz U a być może to coś zadziała.

Gość

Z drugiej strony te połączenia na tych  kabelkach są bardzo niepewne i po pewnym,dość krótkim czasie(wstrząsy)  licznik powinien przestać działać.I jeszcze jedno czy  napięcia wychodzące z tych gniazd są do 5V czy też są większe.Jeśli są większe to arduino nano ulegnie uszkodzeniu.Zanim włączysz sprawdź jak wysokie są napięcia  przychodzące do arduino.

Dnia 1.02.2022 o 08:43, melonikq napisał:

Tak chodzi o licznik samochodowy kupiłem arduino Nano klona płytki podłączyłem wszystko jak na schemacie i zagrałem oprogramowanie a licznik stoi

16437012227492482571760387041604.jpg

20220130_212933.jpg

Mam ten sam problem z płytką uno klon zagrałem oprogramowanie a licznik stoi

• 1 rok później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...