rufik Napisano Luty 23, 2022 Udostępnij Napisano Luty 23, 2022 Witam, Mam silnik krokowy 28byj-48 (był w zestawie z Arduino) i chciałbym go jakoś sensownie wykorzystać. Czy są jakieś zębatki pasujące na wał tego silnika? Np Botland ma zestaw, czy ktoś wie, czy to będzie pasowało? https://botland.com.pl/kola-zebate/6176-zestaw-kol-zebatych-61-elementow-5904422357467.html Ewentualnie, czy są jakieś akcesoria do tego silnika, żeby przykręcić do wału? Dzięki
farmaceuta Luty 23, 2022 Udostępnij Luty 23, 2022 To juz zalezy co chcesz na tym silniku zrobic ..pomysl najpierw nad zastosowaniem pozniej bedziesz sie martwil co na os wrzucic...
rufik Luty 23, 2022 Autor tematu Udostępnij Luty 23, 2022 @farmaceuta wiem co chce zrobić, tylko nie wiem jak ten silnik można połączyć fizycznie
ethanak Luty 23, 2022 Udostępnij Luty 23, 2022 Ale my nie wiemy z czym go chcesz połączyć więc nie bardzo możemy odpowiedzieć jak. To typowy wał 5mm, obustronnie ścięty, więc szukaj w tym kierunku.
rufik Luty 23, 2022 Autor tematu Udostępnij Luty 23, 2022 @ethanak a, sorry. No zębatkę chcę na ten wał nałożyć. Ewentualnie przedłużyć wał, ewentualnie ślimacznicę zastosować. Konstrukcje sobie dostosuję, bardziej szukam opcji, co można do tego silnika przyczepić.
rufik Luty 23, 2022 Autor tematu Udostępnij Luty 23, 2022 @farmaceuta bo mi konkretnie chodzi, czy np te zębatki z zestawu będą pasować?
farmaceuta Luty 23, 2022 Udostępnij Luty 23, 2022 Na oko wizualnie nie wydaje mi sie...po drugie na wal krokowca to trzeba zalozyc cos solidnego...na przyklad na sciety wal lub "robaczki" bo silnik troszke sily ma...nawet takie male..
farmaceuta Luty 23, 2022 Udostępnij Luty 23, 2022 Jak powiesz co chcesz zrobic to bedzie duzo prosciej
rufik Luty 23, 2022 Autor tematu Udostępnij Luty 23, 2022 @farmaceuta chcę ten silnik, a raczej wał, połączyć jakoś z takimi metalowymi klockami konstrukcyjnymi (takie metalowe a'la LEGO), czy to przez zębatkę, czy bezpośrednio z jakąś blaszką z klocków. Dlatego szukam, co i jak można do takiego wału zamontować. W sumie widziałem "hub montażowy", pewnie zrobiłby robotę
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »