Skocz do zawartości

Schemat licznika cyfrowego

kaminski-tomek

Pomocna odpowiedź

Możesz wykorzystać sprzętowy licznik. Vref, podłącz przez kondensator do masy, piny programatora można podłączyć jak chcesz byle nie robiło to zwarć, możesz dodać rezystory o małej wartości na tych liniach. 

6 godzin temu, _LM_ napisał:

Możesz wykorzystać sprzętowy licznik. Vref, podłącz przez kondensator do masy, piny programatora można podłączyć jak chcesz byle nie robiło to zwarć, możesz dodać rezystory o małej wartości na tych liniach. 

Czy sprzętowy licznik można dowolnie ustawiać? (resetować, zmniejszać o jeden, itd.)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Z kodu MiniCore wynika, że przerwania zewnętrzne dostępne są dla pinów 2 i 3

#define digitalPinToInterrupt(p)  ((p) == 2 ? 0 : ((p) == 3 ? 1 : NOT_AN_INTERRUPT))

Wszystkie inne zwracają NOT_AN_INTERRUPT

Piny współdzielone z programatorem potrafią być problematyczne. Zależnie od sposobu użycia, czasami nie działa programowania lub ta druga funkcja, do której pinów użyjesz.

• Pomogłeś! 1

Wracam na wątek z poprawkami do schematu. Po uwzględnieniu sugestii zmieniłem kilka rzeczy:

• Dodałem kondensator do pinu AREF
  • Zmieniłem rezystory segmentów na 1K (trochę jaśniej świecą)
  • Dodałem stabilizator LM7805
  • Poprawiłem symbol linii zasilania (jakoś Vcc ze strzałką bardziej mi się podoba)
  • Przeorganizowałem piny mikrokontrolera tak, aby wygodniej mi się projektowało w Eaglu

Schemat wygląda teraz następująco:

counter_2_sch.thumb.png.49ca2065ee83a3641db2f09ed926c89f.png

Na podstawie tego schematu zaprojektowałem też po raz pierwszy płytkę PCB. Oto ona:

counter_2_brd.thumb.png.54db4cf956ce514743440a2b99198171.png

Mam kilka pytań:

• czy prowadzenie połączeń szyny zasilania pod rezystorami jest OK?
  • jak blisko mikrokontrolera muszą być kondensatory? 
  • i czy nie przesadziłem z wylewaniem masy?

Ogólnie to wszelkie uwagi mile widziane, to moje zupełne początki z projektowaniem PCB.

(edytowany)

Robiłem niedawno bardzo podobna płytkę z 2 ds18b20 i takim wyświetlaczem. Kondensatory umieściłbym jak najbliżej nóżek uC i stabilizatora. Myślę że poprowadzenie zasilania pod rezystorami, nie ma żadnego wpływu. Jaki isolate użyłeś do wyłania poligonu, 24? Ja czasem używam nawet 32. 

I polecam zacząć zabawę z smd, napewno zmniejszy to rozmiary plytek, a elementy 1206 czy 0805 spokojnie polutowac mozna zwykła stacja lutownicza. 

Rezystory 1k przy segmentach? Ja mam 470ohm i jak świeci słońce to czasem nie widzę co tam świeci na wyświetlaczu 😆

Edytowano przez Krawi92
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

(edytowany)
19 minut temu, Krawi92 napisał:

Myślę że poprowadzenie zasilania pod rezystorami, nie ma żadnego wpływu.

W tym przypadku nie, ale czasami może mieć drastyczny wpływ, więc polecam już ćwiczyć, że po drugiej stronie ścieżki sygnałowej powinna być lita masa. W przypadku USB czy PCIE zrobienie inaczej zwykle kończy się przyciskiem do papieru.

(Dla sygnałów niskich częstotliwości można zrobić wyjątek i przeciąć ścieżki pod kątem 90 stopni).

19 minut temu, Krawi92 napisał:

I polecam zacząć zabawę z smd, napewno zmniejszy to rozmiary plytek, a elementy 1206 czy 0805 spokojnie polutowac mozna zwykła stacja lutownicza.

0402 i 0201 też 😉 Ale osobiście wolę THT, bo nie muszę się wtedy męczyć z dokładnością przyklejania folii światłoczułej do PCB.

1 godzinę temu, kaminski-tomek napisał:
  • i czy nie przesadziłem z wylewaniem masy?

Nie, nawet bym powiedział, że za mało... 😉 Tam gdzie nie ma ścieżek tam powinna być masa.

1 godzinę temu, kaminski-tomek napisał:
  • jak blisko mikrokontrolera muszą być kondensatory? 

Najlepiej "w mikrokontrolerze" czyli im bliżej tym lepiej. W moich projektach zwykle są w odległości mniejszej niż 1mm.

Edytowano przez H1M4W4R1
  • Pomogłeś! 2

Dzięki za odpowiedzi!

Poprawiłem nieco projekt: przesunąłem kondensatory i zmniejszyłem isolate do 0.32mm:
counter_3_brd.thumb.png.261a5afd4adc5237999de867fa97c1f9.png

Jak poprawiacie rozlewanie masy? Ja znalazłem takie polecenie: ripup <nazwa_poligonu>, potem robię jeszcze raz nowy poligon i rozlewam masę z nowym isolate - może jest inny, szybszy sposób?

(edytowany)

No teraz to trochę chyba przegiąłeś z tym poligonem, aż się zwarcia do masy porobiły xd ja isolate ustawiam w milsach, 24, góra 32. Wiesz wszystko zależy jaka metoda robisz płytkę, nie wszystko zrobisz żelazkiem. 

Jeśli chodzi o poprawianie isolate to też tak robię, po prostu kasuje polygon i rysuje nowy. Chociaż jakby się zastanowić to powinno być info poligonu i tam jego parametry też pewnie mozna z ręki zmienić. 

Edytowano przez Krawi92

@Krawi92 teraz ustawiłem w milsach: isolate na 32, width na 1 i spacing na 12. (Nie rozumiem do końca parametru spacing jeszcze). 

Efekt:

counter_5_brd.thumb.png.b7fc39fbe8fa09cdcbe42cacfdd23d91.png

Width - rozumiem jako szerokość linii poligonu (nie wiem jeszcze, jaki ma to wpływ na rozlewanie go). Isolate - jaki odstęp od innych ścieżek.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.