Skocz do zawartości

Pomoc przy klasyfikacji silnika/przewodów

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Muszę przerobić kosiarkę Bosch Indego M+ 700, nie mogę dojść do tego jaki jest tam silnik przy kołach i jak go podłączyć (do raspberry finalnie), załączam zdjęcie.
Myślałem, że to zwykły silnik DC z przekładnią (i enkoderem), podłączyłem zasilanie (8-18v próbowałem) do żółtego i niebieskiego kabelka, jest pobór prądu (+- 6W) ale tylko na chwile się poruszyć i już nie rusza. Proszę o pomoc i opis połączenia

Oznaczenia na silniku:
F016L90910AB
1998-1E60011
kod kreskowy (3W454182GA0217)
i czarnymi literami wybite z fabryki:
1E60040
3W4461

20220504_160229.jpg

41 minut temu, mpx0 napisał:

Myślałem, że to zwykły silnik DC z przekładnią (i enkoderem), podłączyłem zasilanie (8-18v próbowałem) do żółtego i niebieskiego kabelka, jest pobór prądu (+- 6W) ale tylko na chwile się poruszyć i już nie rusza. Proszę o pomoc i opis połączenia

To jest silnik BLDC, bez sterownika (ESC) nie zadziała (o ile mi wiadomo).

dlaczego ma 8 kabelków, jeśli to BLDC to mógł by ktoś napisać jaki ESC będzie potrzebny (mam w domu tylko takie ESC z 3 wyprowadzeniami) i oznaczenia podłączeń lub może mogę sprawdzić to jakoś sam? mam oscyloskop, multimetr i zasilacz lab.

Jeżeli masz kosiarkę i PCB z niej to poszukaj układu sterującego silnikami. Powinien mieć oznaczenie. Potem szukaj ESC z takim samym układem.

Trzy przewody są dla silnika, a 5/6 przewodów dla czujników temperatury i Halla. 

bardzo fajna wskazówka, znalazłem na płytce układy 2x MP6540A (35V, 3A, for Three-Phase bldc) jednak nie mogę znaleźć esc z tym układem.

(edytowany)

8 minut temu, mpx0 napisał:

bardzo fajna wskazówka, znalazłem na płytce układy 2x MP6540A (35V, 3A, for Three-Phase bldc) jednak nie mogę znaleźć esc z tym układem.

Teraz za pomocą dokumentacji układu możesz ustalić, które piny sterują Twoim silnikiem (czujnik Halla i temperatury możesz pominąć) i podpiąć do zwykłego ESC, by sprawdzić czy zadziała.

Edytowano przez H1M4W4R1
(edytowany)

dzięki wielkie! podłączyłem jakieś ESC 2-4s, które miałem w domu, arduino testowo i silnik działa.
Mogę jeszcze za pomocą mierników czy w jakiś inny sposób sprawdzić jakoś jego moc (czy to kwestia umowna i nie przejmować się napięciem tylko sprawdzać czy będzie się grzał czy nie)? (bateria boscha jest na 18v). Sprawdziłem też, że rusza dopiero przy 10-11V i ma pobór wtedy 2.5W

Edytowano przez mpx0

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...