Skocz do zawartości

Prosta stacja mierząca warunki pogodowe - zasilanie z paneli

Pomocna odpowiedź

6 minut temu, 99teki napisał:

- do czego będzie użyta kamera, esp32 -CAM ma mało pinów do wykorzystania, dużo zabiera kamera.

- jeśli esp32 to z definicji dołóż antenę, te antenki na PCB to takie sobie.

- czy zamierzasz podglądać zwierzęta w nocy ?

Kamerka, do monitorowania co się dzieje na podwórku + zapis tego na serwerze w domu na parę dni wstecz.
Jest jakieś 15 metrów do routera i jedna ściana, nie wystarczy?
Fajnie by było tylko przy tej kamerze domyślam się że nic nie będzie widać. 

16 minut temu, ethanak napisał:

Mam takie ustrojstwo (ESP32 WROOM, MPU6050, VL53L1X, dwie ledy w enkoderze), zasilanie z przetwornicy up/down 

Aha, oczywiście akumulator 1S.

O widzisz..to akurat autorowi by pasowalo i do tej ladowarki i do pelnego wykorzystania potencjalu baterii😉 a znasz jakies stabilizatory/przetwornice ktore do napiecia 3.3v obnizaja napiecie, a gdy osiagna 3.3v i mniej to poprostu przepuszczaja takie napiecie jakie maja na wejsciu? (Nic z nim nie robia) teoretycznie to powinno byc jeszcze efektywniejsze rozwiazanie bo jak wiadomo step up wiecej strat kosztuje..

(edytowany)

@farmaceuta sam szukam czegoś takiego. Wystarczyłby jakiś LDO z dropoutem rzędu 0.1V

W katalogach znalazłem, ale w handlu w normalnych sklepach nie ma.

Edytowano przez ethanak
Przed chwilą, farmaceuta napisał:

Tak sie okresla ilosc cel w pakiecie...1S to jedna bateria, 2S to dwie szeregowo, 3S trzy szeregowo itd...

Rozumiem, czyli przy podpięciu 2S będzie 7,4V czyli step-Down albo przetwornicą liniową na 5V?
No i trzeba by taką ładowarkę znaleźć to by wtedy musiała pracować w zakresach 5V - 8.3V? tak? 

(edytowany)
6 minut temu, ethanak napisał:

Co się tak uparłeś na te 5V?

W każdym razie zamówię zaraz tą przetwornicę co wysłałeś podłączę 4x1200mAH równolegle do panelu i zobaczymy czy wytrzyma noc. 
Dziękuje za pomoc.

Edytowano przez arek1996
10 minut temu, arek1996 napisał:

Rozumiem, czyli przy podpięciu 2S będzie 7,4V

Tak..7.4v nominalnie, maksymalnie 8.4v 

11 minut temu, arek1996 napisał:

czyli step-Down albo przetwornicą liniową na 5V?

Step down = przetwornica obnizajaca 

12 minut temu, arek1996 napisał:

No i trzeba by taką ładowarkę znaleźć to by wtedy musiała pracować w zakresach 5V - 8.3V? tak? 

Nie do konca...taka ladowarke ktora naladowala by 2S(8.4v) i by chodzila na takich napieciach jakie ma panel a on tam ma pod obciazeniem max kolo 19v wiec trzeba pamietac...lub zwykla step down ustawiona na 5v do tego modul ladowarki usb, i jako ukoronowanie taka przetwornica jak @ethanak polecil zeby wykorzystac w pelni pojemnosc i nie korzystac juz z wbudowanych stabilizatorow w esp32 co jak juz @ethanak podkresla jest poprostu marnowaniem ciezko zebranych amperow przez panel..😉

7 minut temu, 99teki napisał:

- stabilizator LDO , w nowym swoim projekcie uCurrent używam takiego ME6211 

A to nie jest przypadkiem ten ktorego uzywa esp lolin32 lite??

12 minut temu, arek1996 napisał:

W każdym razie zamówię zaraz 

Poczekaj...nie szalej..😉 zastanowmy sie dobrze co potrzebne zeby nie zamawiac piec razy.. ja bym wzial to co polecil @ethanak do tego jakas step down 2-3A (cos popularnego) i ten modul usb TP4056...teoretycznie powinno wszystko pasowac pradowo no i nie drogo wyjdzie...

1 minutę temu, farmaceuta napisał:

Poczekaj...nie szalej..😉 zastanowmy sie dobrze co potrzebne zeby nie zamawiac piec razy.. ja bym wzial to co polecil @ethanak do tego jakas step down 2-3A (cos popularnego) i ten modul usb TP4056...teoretycznie powinno wszystko pasowac pradowo no i nie drogo wyjdzie...

2A? Taki duży prąd będzie generować solar? 

2 minuty temu, arek1996 napisał:

2A? Taki duży prąd będzie generować solar? 

Nie...solar ma miec ~0.3A max najpopularniejsze sa przetwornice ~3A wiec nie ma sensu na sile szukac slabszej😉 nie wiem za to jak bedzie reagowac ladowarka na zmieniajacy sie prad ladowania z panela...tego nie wiem

25 minut temu, farmaceuta napisał:

A to nie jest przypadkiem ten ktorego uzywa esp lolin32 lite??

Tak, ten sam. Też chciałem toto kupić, ale jest tylko na Allegro i to tylko w jednym miejscu, a potrzebuję do projektu który powinien być niezależny od pojedynczego sprzedającego (zresztą nie tylko tego potrzebuję, ale to nie temat na ten wątek).

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...