Skocz do zawartości

Chce kupić oscylator proszę o pomoc w wybraniu.

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, bst1979 napisał:

A może jakiś iny polecacie. zależy mi tez żeby zajmował jak najmniej miejsca wiec kusze mnie te oscylatory wielkości multimetru.

Powiem tak: miałem, mam, nie polecam. Zależy co chcesz robić, jeżeli elektronikę w warsztacie to kup porządny stołowy (przykład).

Uciążliwość obsługi tych multimetrowych jest straszna... każda zmiana parametrów to kupa klikania. W przypadku benchtopa masz pokrętła i przestawienie częstotliwości zajmuje ułamek sekundy zamiast kilku-kilkunastu.

Wbrew pozorom nie jest to aż tak duży sprzęt... porównywalny do komputerów typu terminal, a jednak większy wyświetlacz i sterowanie dają znacznie większą wygodę.

Co do pasma to myślisz jaka będzie maksymalna częstotliwość sygnału, który będziesz analizował i mnożysz przez 10 😉 Z reguły na start 100MHz wystarczy, ale prędko może być za mało (ostatnio moim 200MHz próbowałem przeanalizować sygnał prostokątny 60MHz, ale wyszła pokrętna sinusoida).

A jak miejsce jest już bardzo mocno niedostępne to bierz coś pod komputer, nie ma co męczyć wzroku na małym ekranie.

23 godziny temu, bst1979 napisał:

Poszukałbym bardziej czegoś w okolicach 100MHz, te 25MHz szybko okażą się zbyt małą wartością, nawet dla starej elektroniki taktowanie procesora to 20MHz, więc okolice 100MHz są wystarczające by sprawdzić sygnał zegarowy, przy 25MHz z prostokąta 20MHz będziesz mieć coś w okolicach sinusa 😄 

A co do typu oscyloskopu - jak najbardziej jest odpowiedni, ale nie miałem nic z tej firmy to się nie wypowiem o jakości.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...