Morfi Napisano Czerwiec 26, 2022 Udostępnij Napisano Czerwiec 26, 2022 (edytowany) Za każdym razem kiedy muszę kupić zasilacz wraca do mnie to samo pytanie. Gdzie mogę kupić zasilacz, który będzie działał tak jak to deklaruje producent i/lub etykieta. Nie mówię o sytuacjach gdzie z fabryki wyjechał przypadkowy bubel -- chodzi mi bardziej o sytuacje gdzie producent wysyła same chłamy. Ten temat jest nagminny w przypadku ładowarek telefonowych/tabletowych. Na YT jest masa testów ładowarek, które deklarują >3A, a przy 1A puszczają smroda. Testy te na ogół pokazują, że wszystkie ładowarki poza tymi, które dołączano do urządzenia, były do niczego. Drugim tematem (poza zgodnością z etykietą) są zabezpieczenia (przepięciowe, nadprądowe czy nawet pożarowe w przypadku mocnych zasilaczy). Nie jest chyba tak, że poza zasilaczami dołączanymi do urządzeń, nie można kupić dobrego, uniwersalnego zasilacza? Ja ogólnie jestem strachliwy co do tanich zasilaczy - zwłaszcza tych, których podpinam pod 230V. Przed oczami mam zniszczony sprzęt (czasami drogi), który pod nie był podłączony, a nawet pożar. Kiedy szukam zasilacza do zabudowy, wymyśliłem, że będę kupował Mean Well'e. Ilość podrób tych zasilaczy sugerowała mi, że oryginalne muszą być dobre. Wówczas staram się kupować w sklepach gdzie mam nadzieję nie sprzedają chińskiej tandety z podrobionym logo (tme/farnell). No ale co z zasilaczami uniwersalnymi (biurkowymi)? Powiedzmy, że potrzebuję nie typowe 5V/12V, a nieco mniej popularne 24V <=3A. Macie jakieś propozycje jakie marki powinienem wpisywać w szukajki sklepowe? (tak, wiem, że wymieniłem już mean well'a, ale może macie też inne sugestie) Edytowano Czerwiec 26, 2022 przez Morfi 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 Czerwiec 26, 2022 Udostępnij Czerwiec 26, 2022 (edytowany) 3 godziny temu, Morfi napisał: Macie jakieś propozycje jakie marki powinienem wpisywać w szukajki sklepowe? (tak, wiem, że wymieniłem już mean well'a, ale może macie też inne sugestie) Jak nie dbasz o budżet to Delta 😉, ale bardzo łatwo trafić na podróbki, jeszcze łatwiej niż przy MeanWell'u. Edytowano Czerwiec 26, 2022 przez H1M4W4R1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »