Skocz do zawartości

Pin D15 za małe napięcie sterujące 2.36V

tenNowy

Pomocna odpowiedź

Witam, zastanawiam się czy możliwe żeby jeden pin był uwalony, pinmode(15, OUTPUT), i digitalWrite(15, HIGH) co by nie było możliwości pomyłki z logiką w programie. Na wyjściu 0V, jak podłącze przekaźnik SSR 2.36V. z innymi pinami działa normalnie wszystko z tym nie chce co jeszcze można sprawdzić?

Przy podaniu napięcia zasilającego Arduino z zasilacza widzę na przekaźniku migniecie diody kiedy ten jest podłączony pod owy pin15, mam teraz przepięty SSR pod pin 30 i działa elegancko pozostałe przekaźniki mam pod piny 4-25 tylko z tym felerem coś nie tak.

Edytowano przez tenNowy
coś sobie przypomnialem

9 godzin temu, tenNowy napisał:

Witam, zastanawiam się czy możliwe żeby jeden pin był uwalony, pinmode(15, OUTPUT), i digitalWrite(15, HIGH) co by nie było możliwości pomyłki z logiką w programie. Na wyjściu 0V, jak podłącze przekaźnik SSR 2.36V. z innymi pinami działa normalnie wszystko z tym nie chce co jeszcze można sprawdzić?

Możliwe, już kilka razy mi się tak zdarzyło (wprawdzie nie przy Arduino, a przy ARM'ach, ale to raczej da się spotkać). Sprawdź czy nie ma zwarcia wewnątrz układu między D15, a GND (zarówno gdy D15 = LOW jak i D15 = HIGH). Jeżeli w obu przypadkach jest zwarcie to pewnie coś trafiło mikrokontroler.

Czasami też sprawdza się diodę na tranzystorze sterującym pinem, ale tutaj raczej nie jest to typowy objaw dla uszkodzonej diody.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.