Skocz do zawartości

Arduino przekaźnik powoduje problem z LCD

Pomocna odpowiedź

Też kiedyś miałem podobne objawy, przyczyna okazała się prozaiczna, "wyrobione" kabelki, a właściwie gniazda tych kabelków wkładane na piny lcd. Krótko mówiąc słabe połączenia. Niby stykają i działa, ale do czasu. Wymiana na nowe ciasne, problem zniknął.

Ja się g....znam, ale jeśli to problem z zakłóceniami to może pomógł by filtr LC (+ ewentualnie dioda)? Takie filtry się zakłada do fpv w modelarstwie jak silnik sieje po instalacji i problem znika...

(edytowany)

@Czaplik Możesz w arduino używać wyjścia VIN, a nie 5V. By z zasilacza 9V podłączonego pod wejście 5-9V brać więcej prądu/napięcia. Tak w kursie forbota o arduino zasilało się serwomotor.

PS. Masz diodę krzemową poprawnie wpiętą by unikać samoindukcji od cewki przekaznika?

Edytowano przez RakietowyKim
Dodany ps

To jest moduł przekaźników więc ma wszelkie zabezpieczenia wręcz nazbyt rozbudowane. Tak długo jak nie będzie konkretów od autora tematu, co i jak zrobił aby pozbyć się problemu, co zadziałało w jakiś sposób a co nie.. Tak długo możemy sobie tutaj wróżyć z fusów. 

• Lubię! 1

Całość bez podłączonej pompy do przekaźnika (przekaźnik zawsze był wpięty w układ) działał bezbłędnie. Dopiero jak podłączyłem do przekaźnika pompę, po jakimś czasie (2, 5, 15 min) ekran zaczynał wariować. Samo odłączenie pompy nic nie dawało, musiałem odłączyć zasilanie z arduino i ponownie załączyć. Potem znowu po jakimś czasie ekran wariował. Niestety kolejnych testów nie jestem w stanie teraz przeprowadzić, bo zgodnie ze słuszną radą wyżej chciałem poukładać kabelki. Po ponownym połączeniu wszystkiego ekran zupełnie zaczął nawalać (zdj poniżej), a gdy próbuje wgrać nowy program wyskakuje błąd (też zdjęcie poniżej). Podłączenie LCD jest na 100% prawidłowe. Czekam, aż dojdzie przesyłka z nowym arduino i ekranem, wtedy spróbuje ponownie, chyba że macie Panowie jakąś radę jak rozwiązać te problemy. Chyba ten projekt jest obciążony jakimś fatum...

122.jpg

133.jpg

(edytowany)

Może spróbuj tak:
Odłącz zasilanie na dłuższy czas, odłącz pompkę od przekaźnika. Po podłączeniu zasilania zobacz czy będzie działał lcd jak powinien. Jeśli tak, ZEWRZYJ wszystkie linie danych do masy (odłączaj po kolei, zacznij od enable). Właściwie zostaw tylko zasilanie wyświetlacza. Super by było jakbyś dał oddzielnie zasilanie na wyświetlacz i oddzielnie na resztę (połącz masy) Gdy nadal będzie wsio ok (a powinno być) podłącz pompkę i czekaj, aż się zepsuje. Tu się upewnimy, czy sterownik wyświetlacza powoduje problem.

Edytowano przez BananWszyscy

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...