Skocz do zawartości

Wykorzystanie nieużywanych baterii i telefonów

Siteeng

Pomocna odpowiedź

Witam,

Swojego czasu zajmowałem się amatorska naprawa telefonów komórkowych i pozostało mi sporo działających lub nie komórek, a jeszcze więcej baterii. Z racji tego,że z każdą elektronika jest mi się ciężko rozstać bo zawsze "coś się na pewno jeszcze przyda" dochodzę do momentu skrajnego i albo to w końcu wyrzucę albo coś z tym zrobię. 

Myślałem na powerbankiem na wypady poza miasto ( mam na pewno +20 baterii ), telefony z drobnymi wadami do użycia jako monitoring domu. Oczywiście wybranie subforum nie jest bez powodu - odnośnie tego drugiego chciałbym prosić o wskazanie mi źródła z którego mógłbym skorzystać żeby taki monitoring zrobić np w chmurze. 

Odnosnie baterii to nie jestem do końca przekonany czy byłbym w stanie zrobić powerbanka z 10 ogniwami, myślałem  żeby do tego dodać z 1 lub 2 ogniwa fotowoltaiczne. 

Kotos może podrzuci jakiś dobry pomysł żeby nie produkować elektrosmieci i wykorzystać te zlomki ?:) Chętnie podzielę się całym procesem i efektem końcowym 

Pozdrawiam !

Powerbank bym nie robił z takich baterii (używek) różną pojemność mogą mieć itd. Wtedy jedne bardziej przeładować można, inne mniej. Ale Bardziej wydrukowac/kupić koszyczek pod baterie i użyć je w różnych projektach użytkowych np. Zegarek, termometr, radio itd. Pomysłów jest pełno. 

2 godziny temu, Siteeng napisał:

Kotos może podrzuci jakiś dobry pomysł żeby nie produkować elektrosmieci i wykorzystać te zlomki ?:) Chętnie podzielę się całym procesem i efektem końcowym 

To zależy jakie to są zlomki? Jeśli telefony starszej generacji to dosyć łatwo jest wykorzystać wyświetlacze. Jeśli urządzenia typu smartfon to mają one mnóstwo ciekawych czujników na pokładzie. Sam już gdzieś kiedyś pisałem o tym że chciałbym wykorzystać taki telefon (z androidem) do sterowania modelu czołgu. Praktycznie wszystko jest na pokładzie: kamerka, żyroskop, mikrofon, wyświetlacz. 

40 minut temu, _LM_ napisał:

To zależy jakie to są zlomki? Jeśli telefony starszej generacji to dosyć łatwo jest wykorzystać wyświetlacze. Jeśli urządzenia typu smartfon to mają one mnóstwo ciekawych czujników na pokładzie. Sam już gdzieś kiedyś pisałem o tym że chciałbym wykorzystać taki telefon (z androidem) do sterowania modelu czołgu. Praktycznie wszystko jest na pokładzie: kamerka, żyroskop, mikrofon, wyświetlacz. 

Głównie Sony od Z1 do Z3 , ale jakieś inne poboczne modele się też trafia. Same smartfony właściwie. 

Jak finalnie skończył się twój pomysł ?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

41 minut temu, Siteeng napisał:

Jak finalnie skończył się twój pomysł ?

Póki Co jest tylko pomysłem 🙂 wciąż też uczę się pisać aplikacje na Androida. Widzę też duży potencjał tych telefonów jako asystent głosowy bez połączenia z internetem, przyszłościowo chciałbym się właśnie czymś takim zająć https://alphacephei.com/en/

Edytowano przez _LM_

Stare bateria do cegiełek, nawet zajechane mogą mieć fajne mosfety "logic level" (od 2,5 V przy 50 mOhm bramka-źródło, 20 V źródło-dren) np. ja trafiałem na takie w obudowie SO8 dwa oddzielne niepołączone drenami. Katalogowo 6 A ciągły prąd - absolute max values... Łatwo połączyć serialem Ardu, Pico, czy inne i mieć gpio do aplikacji na fonie, choć sam telefon ma silniczek od wibracji, diodę aparatua, czy diodę RGB jako wyjścia. Przyciski głośności, systemowe (strzalkę wstecz i menu - w starszych co mają da się nadpisać) i mikrofon jako wejście. W Javie można by generować audio, czy zrobić mniej lub bardziej ręcznie przebieg PWM w wave. Np. tu masz serial Android i Pico (Ardu czy inne tak samo po stronie telefonu). No i kamerka WiFi z apką np. IP Webcam. Kiedyś sobie zrobiłem do niej po stronie klienta apkę, żeby na pełen ekran dawało z kontrolą AF i LED do Xperii X10 i J. Z "nowymi", np. Galaxy S7 jako kamera, również.

Jak nie szkoda psuć aparatu, to można zdjąć obiektyw i ten sam (jak ocaleje rozlut) w większej odległości umieścić i mikroskop (makroskop bardziej) jak się patrzy 😄

Swoją drogą, Z3 to nowy telefon 😜

My Application_1.1.apk.zip

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.