Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@Hromosom Łał. Chciałem się jeszcze zapytać, czy nasz wcześniejszy schemat działałby bez zarzutów po usunięciu LEDa, czy nie wiem, powinienem coś w nim zmienić. Ten wysłany powyżej jest chyba zbyt skomplikowany dla mnie...

(edytowany)

W zasadzie tak. Tylko jak pisałem potencjometr będzie się trochę grzał więc jeśli nie jest on zbyt duży (w sensie nie jest w stanie rozproszyć sporo ciepła) radzę uważać  bo najzwyczajniej możesz go spalić (a co gorsza poparzyć się). przy czym najbardziej będzie się grzał gdy silnik będzie pracował ze średnią mocą (przy małej lub dużej mocy temperatura raczej nie będzie niebezpieczna 🙂 ) 

Co do układu nie jest on jeszcze zbyt skomplikowany.  Myślę że byłbyś w stanie go złożyć xD

Ze swojej strony jeszcze podpowiem że  przed złożeniem układu warto narysować schemat i policzyć jaka moc będzie się wydzielać na komponentach.  to najprostszy sposób by uniknąć ich uszkodzenia. dobrą praktyką jest upewnienie się czy wszystko jest podłączone jak na schemacie. A kiedy piszesz posty na forach wielką pomocą jest podanie elementów (w sensie ich parametrów) jakich masz zamiar użyć wtedy łatwiej podpowiedzieć najlepsze rozwiązania

Edytowano przez Hromosom

Fakt. Sprawdziłem sobie przed chwilą jak to działa na płytce stykowej - silniczek kręci się z maksymalną mocą. Kiedy zmieniam położenie na potencjometrze zwalnia a potem się zatrzymuje. Nawiązując do tego, co pisałeś wcześniej - mam już taką dźwignię do zatrzymania mechanizmu, jedynie nie oznaczyłem jej na schemacie. Wielike dzięki jeszcze raz za cierpliwość i za przekazaną wiedzę. 

16 minut temu, Hromosom napisał:

W zasadzie tak. Tylko jak pisałem potencjometr będzie się trochę grzał więc jeśli nie jest on zbyt duży (w sensie nie jest w stanie rozproszyć sporo ciepła) radzę uważać  bo najzwyczajniej możesz go spalić (a co gorsza poparzyć się). przy czym najbardziej będzie się grzał gdy silnik będzie pracował ze średnią mocą (przy małej lub dużej mocy temperatura raczej nie będzie niebezpieczna 🙂 ) 

Co do układu nie jest on jeszcze zbyt skomplikowany.  Myślę że byłbyś w stanie go złożyć xD

Ze swojej strony jeszcze podpowiem że  przed złożeniem układu warto narysować schemat i policzyć jaka moc będzie się wydzielać na komponentach.  to najprostszy sposób by uniknąć ich uszkodzenia. dobrą praktyką jest upewnienie się czy wszystko jest podłączone jak na schemacie. A kiedy piszesz posty na forach wielką pomocą jest podanie elementów (w sensie ich parametrów) jakich masz zamiar użyć wtedy łatwiej podpowiedzieć najlepsze rozwiązania

użyję silniczka 9V / 35 mA bez obciążenia

(edytowany)

ok, to znacznie mniejszy prąd niż się spodziewałem. w takim wypadku  nie powinieneś nic spalić nawet małe potencjometry powinny to wytrzymać . Baw się dobrze, a w razie problemów pytaj xD

Edytowano przez Hromosom

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...