Skocz do zawartości

Projekt stanowiska do pomiaru długości - Arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam,
dopiero raczkuję w temacie Arduino. Stoję przed zadaniem wykonania stanowiska do pomiaru odległości. Pomiar ma być wykonywany do przesuwnej ścianki na prowadnicy - do 1m. Projekt ma opierać się o różne metody pomiaru. Myślałem o wykorzystaniu czujnika ultradźwiękowego HC-SR04 oraz laserowego VL53L0X. Chciałbym zrelizować jeszcze 2 inne metody, jednak nie bardzo wiem jak podejść do tematu i co będzie niezbędne, aby dobrze obsługiwało to arduino. Być może jakieś metody elektryczne, impulsowe? Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam.

Edytowano przez pawelnurek3
44 minuty temu, pawelnurek3 napisał:

Enkoder?

Jak najbardziej się na da...wystarczy znać ilość impulsów na obrót i do tego średnicę koła na którym ten enkoder będzie zamontowany, reszta to prościutki kod i działa, to samo się tyczy czujnika ultradźwiękowego i laserowego...przede wszystkim musisz zakupić potrzebny sprzęt i można działać 😉 

Enkoder taki w zupełności wystarczy... https://botland.com.pl/enkodery/14273-czujnik-obrotu-impulsator-enkoder-z-przyciskiem-iduino-se055-5903351242042.html?cd=17763985646&ad=138596702803&kd=&gclid=EAIaIQobChMIlKemoKmm-QIVKyB7Ch1TAAafEAQYBCABEgLfE_D_BwE to też zależy jakich się rozdzielczości spodziewasz...ten z pinku ma 20 impulsów na 360°

• Pomogłeś! 1

Dzięki, więc 3 wybór trafi na enkoder. Jak wygląda sprawa z czujnikiem indukcyjnym? Jestem nim w stanie zrealizować pomiar odległości, czy mogę określić jedynie stan czy wykrył przeszkodę?

2 godziny temu, pawelnurek3 napisał:

Jak wygląda sprawa z czujnikiem indukcyjnym? Jestem nim w stanie zrealizować pomiar odległości, czy mogę określić jedynie stan czy wykrył przeszkodę?

Raczej tylko do wykrycia stanu...w sensie jako on/off... często taki czujnik jest stosowany w maszynach cnc jako tzw. krańcówka...czyli wykrywa czy dana oś nie próbuje wyjść poza zakres pola roboczego...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...