Skocz do zawartości

Częstotliwość filtru pasmowoprzepustowego

mechani

Pomocna odpowiedź

@mechani witam na Forbocie!

Chętnie pomożemy, ale daj znać co dokładnie sprawia Ci tutaj problem? Nie mamy w zwyczaju rozwiązywać tutaj "zadań domowych", a na to wygląda Twoje pytanie. Raczej nie uzyskasz więc gotowca. Czego dokładnie nie rozumiesz? Nie wiesz z jakich wzorów skorzystać? Gdzie/jak to policzyć?

(edytowany)

Na bazie zestawu do części pierwszej kursu próbuję zbudować radio i nie wiem na jakich częstotliwosciach będzie odbierać i dlatego pytam.

Wzór chętnie poznam.

załączam schemat całego radia

circuit-20220816-1055.thumb.png.f6b47c36962ea7ef79e100bd36d50255.png

jestem jeszcze w podstawówce 

Edytowano przez mechani

@mechani co do pierwszego to wzór na częstotliwość rezonansową układu LC jest prosty: f = 1/(2 PI sqrt(LC)). W takiej sytuacji reaktancja (czyli rzeczywista część impedancji charakteryzującej elementy inercyjne jak cewki i kondensatory) jest równa czyli Xc = XL.

Ciekawe że dla małych częstotliwości reaktancja kondensatora rośnie ale cewki maleje, a dla wysokich częstotliwości jest odwrotnie stąd ta pasmowość - 2 elementy konkurują ze sobą w połączeniu równoległym.

Obok częstotliwości rezonansowej masz też pojęcie dobroci, która jest parametrem danego egzemplarza cewki. Tu odsyłam cie do lektury internetu ale dobroć cewki wpływa na to jak szerokie będzie pasmo przenoszenia częstotliwości przez taki filtr.

Na wiele pytań możesz też odpowiedzieć przez matematykę. Zapoznaj się z zespoloną impedancją cewki i kondensatora i razem z impedancją rezystorów, która jest czysto rzeczywistą rezystancją, możesz policzyć sobie wartości częstotliwości rezonansowej, częstotliwości granicznej itp i narysować ładny wykres.

Patrząc na schemat to domyślam się, że przydałby się tranzsyotr wzmacniajacy prąd. Zasilanie głośnika z fali radiowej to za mało. Nie wiem jaki sygnał napięciowy uzyskasz w tym układzie, ale sygnał prądowy będzie bardzo mały.

Później postaram się podesłać ci obliczenia.

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.