Skocz do zawartości

Lutowanie PCB własnej roboty

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
15 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Na to jest patent 😉 Drukujesz dwa kółka / prostokąty (kółka nie tną siatki) na drukarce 3D, tak by się zaciskały na sobie, a między nie siatkę 100T (akurat nie było na stanie to mam 77T, która do większości powinna wystarczyć). I stara legitymacja studencka lub karta kredytowa + soldermaska w płynie robi robotę 😉 (siatkę warto nagrzać hotairem albo suszarką do włosów, co by się naciągnęła).

Sorki...co ja tłumacze i komu😉hehe przecież Ty miałeś to w małym paluszku zanim ja usłyszałem slowo "sitodruk"😅 ja tylko czekam aż się pochwalisz wlasnymi wyrobami na forum👍 a to prawda że te wszystkie soldermaski na UV to taki badziew że rzadko kiedy wyjdzie? Podobno utwardzane temperaturowo są dobre...fajny temat na elektrodzie o tym był... 

Edit...a nawet znalazłem.. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2974687.html

Edytowano przez farmaceuta
(edytowany)
8 minut temu, farmaceuta napisał:

a to prawda że te wszystkie soldermaski na UV to taki badziew że rzadko kiedy wyjdzie? Podobno utwardzane temperaturowo są dobre...fajny temat na elektrodzie o tym był... 

Zależy od tego czy uda Ci się nałożyć odpowiednią grubość (i czy nie jest przemrożona, bo to też ma spore znaczenie).

Sorki...co ja tłumacze i komu😉hehe przecież Ty miałeś to w małym paluszku zanim ja usłyszałem slowo "sitodruk"😅

Actually ten patent jest ukradziony z internetów 😄 Nie jestem ekspertem, po prostu jestem technologiczną encyklopedią - wiem jak coś zrobić, ale często nawet tego nie robiłem (np. nie trawiłem PCB, bo mam frezarkę, ale z pamięci mogę podać kilka metod trawienia).

ja tylko czekam aż się pochwalisz wlasnymi wyrobami na forum

To raczej nie za prędko przy obecnych kursach (wahaniach) dolara...

Edytowano przez H1M4W4R1
(edytowany)
37 minut temu, farmaceuta napisał:

I do jakich rozmiarów udało Ci się zejść z powtarzalnym dobrym wynikiem? (Pytam o szerokość ścieżki)

Po zamianie na TMC2209, bo A4988 miało problemy ze sobą (jak zawsze):

• 2 mm, 1 mm, 20 mil - idealnie
  • 15 mil - 99% (bo czasami FlatCAM coś odwali, a raczej ja)
  • 8 mil - 80%
  • 6 mil - 20%
  • 5 mil - 5%
  • 4 mil - 0%

Sądzę, że gdybym miał sztywniejszą ramę to wrzeciennik raczej wykręciłby 5 mil (bicie na czubku frezu ma coś koło setki), ale niestety wujek rezonans daje o sobie znać i rama się ugina, bo to chiński plastik. IMHO przerzuciłem się na THT, bo lutowanie SMD bez soldermaski to tragedia (dlatego chciałem sobie dodać to do możliwości frezarki 😄).

Preferencyjnie głównie robię ścieżki 1.8mm (THT), bo po co mam męczyć sprzęt, jak mogę mieć gwarancję powtarzalności, dużą przepustowość prądową ścieżek i użyć frezu palcowego 0.5mm i wyciąć separację na jedno przejście (frez typu V 0.2mm 30 stopni robi taką na 3-4 przejścia). Oczywiście frezarka to nie drukarka 3D i pracuje znacznie wolniej... Przy prostej płytce zdążysz obiad ugotować zanim wytnie izolację... A jeszcze wiercenie i ramka (ew. V-Cut).

IMHO jak umiesz trawić to zostań przy trawieniu, bo Ci cierpliwości może szybko zabraknąć. Jedyna zaleta frezarki to łatwe i precyzyjne wiercenie otworów (co jest zwykle najszybszą operacją).

EDIT:
Wrzeciennik 500W Made In China, chłodzony powietrzem z tuleją ER20 Made In China.

Edytowano przez H1M4W4R1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...