Maren Napisano Wrzesień 19, 2022 Udostępnij Napisano Wrzesień 19, 2022 Cześć, składam line follower w oparciu o Arduino oraz sterownik L298N. Podczas testów silników wgrałem program który miał jechać sekundę do przodu, a później sekundę do tyłu. Podczas gdy robot jest wpięty do komputera wszystko działa dobrze, jednak gdy odłączę kabel robot jedzie tylko do przodu, a kiedy ma jechać do tyłu to stoi. Próbowałem zmienić program tak żeby robot najpierw jechał do tyłu później w przód, wtedy robot na baterii jedzie tylko w tył. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 20, 2022 Udostępnij Wrzesień 20, 2022 @Maren witam na forum! Chętnie pomożemy, ale przydałoby się, abyś pokazać swój program. Opisz też jak zasilasz tego robota i jak/co połączyłeś. Bez tego będzie ciężko pomóc, bo nie wiemy co masz przed sobą 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Maren Wrzesień 20, 2022 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 20, 2022 Dzięki za szybką odpowiedź! Mój kod wygląda tak: //Right motor //int enableRightMotor=6; int rightMotorPin1=10; int rightMotorPin2=9; //Left motor //int enableLeftMotor=5; int leftMotorPin1=8; int leftMotorPin2=7; void setup() { pinMode(rightMotorPin1, OUTPUT); pinMode(rightMotorPin2, OUTPUT); pinMode(leftMotorPin1, OUTPUT); pinMode(leftMotorPin2, OUTPUT); } void loop() { digitalWrite(rightMotorPin1, HIGH); digitalWrite(rightMotorPin2, LOW); digitalWrite(leftMotorPin1, HIGH); digitalWrite(leftMotorPin2, LOW); delay(1000); digitalWrite(rightMotorPin1, LOW); digitalWrite(rightMotorPin2, HIGH); digitalWrite(leftMotorPin1, LOW); digitalWrite(leftMotorPin2, HIGH); delay(1000); } a tutaj schemat połączeń Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
jand Wrzesień 20, 2022 Udostępnij Wrzesień 20, 2022 Pin +5V na złączu zasilania Arduino jest w zasadzie wyjściem (do zasilania innych układów) i nie jest dobrze używać go do zasilania płytki. Proponuję podłączyć plus baterii do pinu Vin na złączu zasilania; ewentualnie napięcie można też podać wtykiem jack. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Maren Wrzesień 20, 2022 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 20, 2022 Podłączyłem plus baterii do Vin i nic się niestety nie zmieniło. Dziękuję za odpowiedź. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Wrzesień 21, 2022 Udostępnij Wrzesień 21, 2022 @Maren jeśli faktycznie zasilasz układ z baterii 9 V to zapewne to jest problemem. Musisz wymienić ją na zasilacz lub np. 6xAA. Na baterii 9 V są zbyt duże spadki napięcia przy takim obciążeniu. Ona nie nadaje się do zasilania układów, które pobierają większy prąd. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Maren Październik 3, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 3, 2022 (edytowany) @Treker faktycznie zasilałem układ baterią 9V. Dzisiaj wymieniłem ją na 6xAA problem początkowo ustąpił i byłem spokojny, jednak kiedy uruchomiłem robota ponownie wieczorem i problem się powtórzył i znów wygląda to tak samo jak z baterią 9V. Edytowano Październik 3, 2022 przez Maren Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Październik 4, 2022 Udostępnij Październik 4, 2022 @Maren może rozładowałeś baterie? Czy to były baterie alkaliczne? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »