Skocz do zawartości

Arduino problem z sterownikiem silników L298N, silnik na baterii kręci się tylko w jedną stronę.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

składam line follower w oparciu o Arduino oraz sterownik L298N. Podczas testów silników wgrałem program który miał jechać sekundę do przodu, a później sekundę do tyłu. Podczas gdy robot jest wpięty do komputera wszystko działa dobrze, jednak gdy odłączę kabel robot jedzie tylko do przodu, a kiedy ma jechać do tyłu to stoi. Próbowałem zmienić program tak żeby robot najpierw jechał do tyłu później w przód, wtedy robot na baterii jedzie tylko w tył.

@Maren witam na forum! Chętnie pomożemy, ale przydałoby się, abyś pokazać swój program. Opisz też jak zasilasz tego robota i jak/co połączyłeś. Bez tego będzie ciężko pomóc, bo nie wiemy co masz przed sobą 🙂

Dzięki za szybką odpowiedź! Mój kod wygląda tak:

//Right motor
//int enableRightMotor=6;
int rightMotorPin1=10;
int rightMotorPin2=9;

//Left motor
//int enableLeftMotor=5;
int leftMotorPin1=8;
int leftMotorPin2=7;

void setup() {
  pinMode(rightMotorPin1, OUTPUT);
  pinMode(rightMotorPin2, OUTPUT);
  pinMode(leftMotorPin1, OUTPUT);
  pinMode(leftMotorPin2, OUTPUT);
}

void loop() {
  digitalWrite(rightMotorPin1, HIGH);
  digitalWrite(rightMotorPin2, LOW);

digitalWrite(leftMotorPin1, HIGH);
  digitalWrite(leftMotorPin2, LOW);
  delay(1000);

digitalWrite(rightMotorPin1, LOW);
  digitalWrite(rightMotorPin2, HIGH);

digitalWrite(leftMotorPin1, LOW);
  digitalWrite(leftMotorPin2, HIGH);
  delay(1000);
}

a tutaj schemat połączeń

LineFollower.png

Pin +5V na złączu zasilania Arduino jest w zasadzie wyjściem (do zasilania innych układów) i nie jest dobrze używać go do zasilania płytki. Proponuję podłączyć plus baterii do pinu Vin na złączu zasilania; ewentualnie napięcie można też podać wtykiem jack.

@Maren jeśli faktycznie zasilasz układ z baterii 9 V to zapewne to jest problemem. Musisz wymienić ją na zasilacz lub np. 6xAA. Na baterii 9 V są zbyt duże spadki napięcia przy takim obciążeniu. Ona nie nadaje się do zasilania układów, które pobierają większy prąd.

• 2 tygodnie później...
(edytowany)

@Treker faktycznie zasilałem układ baterią 9V. Dzisiaj wymieniłem ją na 6xAA problem początkowo ustąpił i byłem spokojny, jednak kiedy uruchomiłem robota ponownie wieczorem i problem się powtórzył i znów wygląda to tak samo jak z baterią 9V.

Edytowano przez Maren

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...